Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Eugen „Oigăn“ Nuțescu, de la muzică la poezie

Oigăn, adică Eugen Nuțescu, și-a lansat primul LP în 2009, "Sex with onions", iar în 2022 a revenit cu cel de-al doilea album al său, “Antimaterie”.

Unul dintre fondatorii trupei KUMM și al proiectului Moon Museum, membru al trupei Robin and The Backstabbers și parte din proiectul Urma, Oigăn compune muzică, scrie versuri, iar de curând a publicat și un volum de poezii, "Piese de schimb pentru păsări călătoare".

Antimaterie

Fiecare cântec de pe noul LP are numele unei… materii de studiu. Mai mult decât atât, este în colaborare cu câte un artist care a îmbrăcat rolul de “profesor”. Artiștii care se regăsesc pe albumul “Antimaterie” sunt: Jurjak, Mihai Grama, Nick Făgădar de la Luna Amară, Ana Ularu, Ami Crișan, Lucia, Adrian Despot, George Gâdei de la Travka și Corul Turururu.

“Chestia cu materiile a apărut relativ spontan. Am legat câte un vers, câte o idee dintr-un vers, de o materie. Avem niște animale - zoologie. Plouă – meteorologie. Nu a fost o chestie care să se vrea atât de pedagogică. Mai degrabă, impresii și mici direcții. Îmi place să fie o poveste  în spatele lucrurilor. Asta e ceva ce am cărat după mine încă din vremea când lumea făcea albume. Nu se mai fac albume, pentru că lumea nu mai are timp să asculte albume. Nici măcar eu. Trebuie să spui repede ce ai de spus”, a spus Oigăn.

Colaborările cu artiștii s-au legat printr-un joc de cuvinte: “Cântecul “Matematică” suna ca o baladă pop rock, care conținea numărul trei. Nu puteam să nu mă gândesc la Adrian Despot. Știm că e numerolog de meserie.” 

“Am ținut mult și la apropierea și înțelegerea sufletească, ca să nu îi spun neapărat prietenie, că nu eram pieten cu toți, cu unii am devenit după aceea prieten. Dar, în mod cert, voiam să îmi placă ce cântă și ce fac ei și să simt că ar putea exista o legătură", a mai spus Oigăn.

Proiectul “Antimaterie”, de la primele idei până a apărut vinilul, a durat aproximativ cinci ani și a fost realizat în colaborare cu Dávid Dáne, fiul său.

KUMM să nu spui nimănui

Oigăn este unul dintre fondatorii trupei Kumm, înființată în 1997. Piesa “Să nu spui nimănui”, ale cărei versuri au fost scrise de Oigăn, a avut parte de un mare succes. Astăzi nu este nevoie decât de un vers pentru a începe să fredonezi: “Să nu spui nimănui".

În 2012, a luat ființă Moon Museum, alături de Ami Crișan și Mihai Grama. Primul LP poartă chiar numele trupei, iar cel de-al doilea se numește “From No To Nowhere”.

Între timp, din trupă au ajuns să facă parte și alți trei instrumentiști, Andrei Robin Proca, Vladimir Proca (Robin and The Backstabbers) și Dan Georgescu (Byron).

Unul dintre cântecele Moon Museum a ajuns și într-un serial, RUXX, produs de HBO Max.

Încă din 2014, Oigăn cântă alături de Robin and The Backstabbers, trupă care s-a bucurat de mare succes încă de la debutul ei, în 2010.

Oigăn cântă și alături de Urma, unde îl putem vedea împreună cu Mani Gutău și Anatol Cazanoi interpretând piese într-o manieră acustică. 

“Mă simt foarte confortabil, ca un actor care joacă mai multe piese. Mă regăsesc în chestia asta de a fi și front man, de a sta acolo, cuminte, cu chitara sau cu clapa și de a-mi face treaba", a mai spus Oigăn.

De curând, Oigăn a publicat un volum de poezii care se numește "Piese de schimb pentru păsări călătoare". 

Ideea de a publica un volum de poezii a pornit de la un cadou pe care l-a primit de ziua lui. Câțiva prieteni au ordonat o parte dintre textele pe care Oigăn le-a scris pe Facebook și le-au imprimat în câteva exemplare. De aici până la a publica cartea, pentru Oigăn, n-a mai fost decât un pas. 

Oigăn nu scrie doar poezie despre păsări, ci chiar vrea să le studieze și să devină ornitolog.

LOCAȚIE: LOKAL

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE