Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Jurjak: „Arta îmi umple mintea, îmi ține mâinile ocupate și îmi eliberează sufletul"

Muzician, regizor, creator digital și licențiat în drept, Jurjak, adică George Petroșel, este unul dintre cei mai apreciați artiști ai curentului alternativ din România. Și nu, nu este o coincidență de nume, este chiar fiul lui Edi Petroșel de la Holograf. Sau, cum îi mai place lui să spună, este „umbra unui vechi copac ce poartă în crengi o muzică”.

Prima formație și-a făcut-o când era în școala generală, nu departe de clasa a 4-a. A folosit prilejul de a exersa în sala de repetiție a „holografilor”, care era… acasă.

După terminarea liceului, a dat la Drept, însă nu a renunțat la muzică. A început o colaborare cu K-Gulă, la tobe: „A fost prima formație din România de hip hop live, cu formația Confusion. Era un fusion, practic, de jazz cu hip-hop și acolo s-a deschis apetitul pentru muzică, în 2004-2006.”

Nu s-a regăsit la Facultatea de Drept, a început să scrie poezii, așa că a hotărât să studieze regia de film. Însă tot muzica l-a împlinit cel mai mult. Astăzi își regizează propriile clipuri și, din când în când, clipurile prietenilor săi muzicieni.

Anul acesta, Jurjak a lansat cel de-al treilea album - „Hoţii de vise”, după „Lemon Blues”, lansat în 2016, şi „Blues Berry”, lansat în 2018. Acest ultim album cuprinde 12 piese, în stilul care l-a consacrat, rock and blues.

„Pentru mine, perioada de izolare și în pandemie a funcționat foarte bine, din punct de vedere creativ. Se pare că lucrez mai bine constrâns. Jumătate din album l-am făcut în perioada aceea și jumătate înainte. Pot să zic că este un amalgam de stări, de la frustrare, revoltă, bucurie și experiențe de toate felurile, chiar și amoroase”, a povestit George.

Holograf, inspirație pentru Jurjak

„Am preluat trei piese de la Holograf. „Singur pe drum” se află pe albumul doi, „Blues Berry”, care e o reinterpretare. Am luat doar versurile”, a mai spus Jurjak.

Iar pe albumul patru, „Casa din pădure, care va fi lansat anul viitor, se va regăsi un remix pentru „Visul din zori”: „Mă gândesc să fac doar niște coperți de CD-uri, fără CD-uri, cu cod de download. Până la urmă îți iei doar grafica, ca să o ții acasă, ca pe un suvenir. Și muzica poți să o ții în suflet.”

The Schnitzels testează limitele sonore

Jurjak nu este singurul proiect muzical al lui George Petroșel. De un an a luat ființă The Schnitzels, unde îl întâlnim pe George la tobe, iar pe Narcis Axinte la chitară și voce. Și-au propus să reintroducă rock-ul în peisaj și să testeze limitele sonore de pe scenele din România și nu numai, așa că deja au lansat două single-uri, „Frica” și „Minte Bolnavă”.

„Totul a pornit dintr-o joacă, în pandemie, la mine în atelier, unde am luat niște tobe electronice, când a început prima izolare. Și, când s-au mai slăbit restricțiile, ne-am mai tot văzut pe la mine pe la atelier, unde am mai multe scule: chitare, microfoane, tobele. Am zis, la mișto, să ne facem o formație. Primul concert l-am avut pe 17 decembrie anul trecut, în deschidere la Coma”, a povestit George.

Pe lângă muzică, George își regizează propriile clipuri muzicale, creează colaje digitale și, mai nou, chiar și sculptează în lut.

„Sunt o persoană care se plictisește foarte repede și mi-am găsit de joacă. Nu poți să faci numai un singur lucru mult și bine și, atunci, mai sar de la una, la alta. Și am reușit să le împletesc. Muzica se leagă foarte bine cu videoul. Cred că reușesc să exprim și vizual ceea ce simt muzical. Fac grafică, colaje și coperți de album”, a povestit Jurjak.

Sunt dependent de exprimare. Arta îmi umple mintea, îmi ține mâinile ocupate și îmi eliberează sufletul.

- Jurjak

„Cred că am ajuns cât de cât la publicul pe care mi-l doresc, dar publicul alege. El te alege pe tine, noi facem doar să arătăm cine și ce suntem și atunci ne întâlnim undeva la mijloc. Până la urmă, asta cred că este, de fapt, cea mai concretă și mare bucurie, când ești în fața scenei și vezi oamenii care se bucură de ceea ce faci”, a mai spus Jurjak. 

Locație: Grand Hotel Continental

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE