Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trupa Delta pe Obraz, din Chișinău: de la poezii pe acorduri de chitară, la solidaritate prin muzică împotriva războiului

Delta pe Obraz este o trupă de rock alternativ din Republica Moldova. S-a născut dintr-o joacă. În 2016, doi studenți la actorie au pus poezii pe acorduri de chitară, oscilând sonor între poetry rock și folk. 

Unul dintre fondatorii trupei, solistul Gheorghe Gușan, este cel care scrie versurile cu mesaj social și împletește muzica cu teatrul. 

De unde vine numele trupei?

“Delta vine de la Delta Dunării. Metaforic vorbind, locul în care noi, ca identitate, ne transformăm în comun, ceea ce ar însemna moarte. Și care este locul în care noi ne transformăm într-o altă formă de viață? Obrazul este partea corpului care simte cele mai intense emoții, prin lacrimă. Fie de bucurie, fie de extaz, fie de tristețe”, a spus Gheorghe Gușan.

În urmă cu șase ani, Gheorghe Gușan a renunțat la inginerie și arhitectură și s-a îndreptat spre actorie, astăzi fiind actor al Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău.

Unde se întâlnește actoria cu muzica?

“Cred că în proporție de 90%, pentru că sunt aceleași mecanisme care funcționează și într-o trupă de teatru, și într-o trupă de muzică. În teatru există regizorul, în muzică... Hai să spunem că regizorul Delta pe Obraz sunt eu. Eu scriu textul, dar eu nu pot cânta la instrumente muzicale. Știu ce ar trebui să ducă Delta pe Obraz mai departe. Și, cumva, o regizez. Ține de muncă de echipă, toți trebuie să fie conduși de aceeași idee. Noi, în Delta pe Obraz, nu am avut niciodată oameni care să cânte de dragul banilor. Toți au cântat pentru idee și pentru încrederea că, totuși, odată, Delta pe Obraz o să răsune un pic mai tare decât acum.”

Versurile pieselor trupei Delta pe Obraz sunt scrise de solistul Gheorghe Gușan: “La diferite etape ale vârstei, te mișcă diferite lucruri. Delta pe Obraz inițial cânta doar despre dragoste, despre chestii mai miloase, despre suferință din dragoste, așa cum este “Dă-mi voie să te uit”, pentru ca ulterior să mă agațe alte lucruri. Chestii sociale mai mult, pentru că noi trăim în Republica Moldova și ne lovim de multe probleme sociale care nu au cum să nu te afecteze. Cred eu că în textele mele sunt mai sincer decât în viața reală. Pentru că acolo mai sunt și riscuri. În schimb, în muzică, totul e o poezie.”

Delta pe Obraz militează pentru intensitatea emoției maxime în orice formă a ei 

Piesa “După război” este un manifest împotriva războiului, iar mesajul pe care Gheorghe Gușan își dorește să îl transmită participanților la război este că “toți ar trebui să ne luăm de mână. Pentru că, din păcate, războiul  a încetat să ne mai atingă. S-a cam dat uitării, fiind lângă noi, în foarte scurt timp. Adică au trecut patru luni și lumea deja s-a obișnuit. Dar cred că e un efort comun pentru toți. Înțeleg că mulți se opresc la gândul că “da, e okay, o să-mi exprim părerea, dar cu ce o să schimbe asta?” Cred că dacă jumătate de glob s-ar conecta la asta, ar avea un impact în diferite moduri. Și sociale, și artistice. De exemplu, în Rusia s-a pornit un nou val artistic, cu nerv, care până acum a fost în umbră. Și cred că asta o să învingă într-un final. Este vorba de timp. La chestiile politice nu putem să intervenim, din păcate nu o să-l oprim noi pe Putin acum, dar să ne exprimăm poziția și să milităm pentru pace, putem. Mi se pare că e anormal să nu faci asta“, a mai spus solistul.

Toate piesele trupei sunt cu mesaj: “Delta pe Obraz militează pentru intensitatea emoției maxime în orice formă a ei și neinhibarea sentimentelor pe care le simțim în fiecare zi. Fie că e dragoste, fie că e ură, că e tristețe, fie că e pace, că e război.”

Tradiția trupei Delta pe Obraz

Delta pe Obraz are o tradiție, respectiv să lanseze o piesă pe data de 20 a fiecărei luni. Cel puțin așa și-a propus. De ce data de 20?

“Nouă ne-a venit ideea pentru a crește un pic ritmul. Ne-am gândit că trebuie să stabilim niște reguli. Am zis: “Hai să stabilim un deadline în fiecare lună, să scoatem ceva măcar. În 2020 noi am avut primul concert solo, cam atunci s-a pornit mecanismul Delta pe Obraz cu alte forțe.”

Urmează și un album al trupei?

“Noi nu-i prea vedem scopul acum, dar știm că o să fie nevoie de un album. Nu facem album pentru că s-au făcut prea puține piese într-o perioadă prea lungă de timp. Noi înșine simțim o disonanță când le cântăm. Sunt trei albume și pe fiecare album sunt câte trei piese. Ne gândim să scoatem câteva LP-uri, în care fiecare LP să aibă un episod.”

Producătorul trupei este Andrei Glăvan, care cântă alături de trupă. “Om mai curios în producerea pieselor muzicale, nu am văzut. Fiind gata să încerce de 100 de ori instrumente, sunete diferite, până ajungem chiar acolo unde ne dorim. Mulți fac muzică doar ca să placă lumii. Pentru mine asta nu e corect. Eu cred în propriul meu gust și în gustul bun al trupei și cred că doar așa o să reușim, pentru că muzica e unica metodă de a ne exprima într-un mod direct și sincer”.

Primul clip al trupei Delta pe Obraz, pentru piesa “Moarte”, a fost filmat pe un câmp, iar jocul actoricesc s-a bazat pe… improvizație.

“Pentru al doilea clip, “Amanta”, ni s-a propus o colaborare. S-a făcut un clip dintr-un film de licență al unui cunoscut al nostru, care se ocupă de imagine. Filmul lui apoi a rămas în aer, nu l-a trimis la niciun festival și a simțit nevoia să îl valorifice. I-am spus că noi suntem aici. Și a fost o formă foarte frumoasă de colaborare, eu am venit cu muzica, el a venit cu filmările și ne-am făcut un clip.”

“Pentru “Minte frumos”, niște oameni care se ocupă de imagine au fost pentru prima dată la concertul nostru, apoi au bătut cu pumnul în masa și au spus: “Noi vrem să vă filmăm clip.” Au fost oamenii potriviți la momentul potrivit, care au rezonat cu muzica noastră, iar noi am avut încredere în ei.”

“Acesta este un proiect 100% independent, care nu prea face bani de nicăieri. Pentru că nu suntem într-o casă de producție, noi am decis să îndemnăm oamenii, dacă tot le place atât de tare, să ne susțină pe platforma Patreon. Oamenii ne susțin pentru ca noi să putem face muzică. Eu nu știu ce poate să fie mai sfânt decât asta. Asta e răsplata pe care noi o putem oferi, muzica.”

Oxigen

Delta pe Obraz îmbracă sonor scena și în spectacolul-concert în zece piese-porunci, ”O2”. O poveste despre lipsa… de oxigen. O adaptare după “Oxigen” de Ivan Vyrypaev, în regia lui Roman Malai.

“E un spectacol concert, așa l-am definit noi, pentru că nu e un spectacol obișnuit, în care actorii interpretează niște roluri. De la primele sale apariții nu a convenit oamenilor din Parlamentul sau Guvernul Rusiei, pentru că era o formă de protest. Nouă ne-a plăcut mult materialul. E un material social, muzica noastră fiind coloana sonoră semnată Delta pe Obraz, iar eu sunt actor. E o formă mai neobișnuită a teatrului și tare m-aș bucura să îl aducem și aici, în România, pentru că la noi nu se consumă așa fel de teatru. România are un spațiu mult mai larg pentru experimente teatrale.”  

LOCAȚIE: EXPIRAT

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE