Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială schimbă procesul de recrutare din România

Inteligența artificială începe să schimbe procesul de recrutare din România. O companie autohtonă a dezvoltat o platformă prin care CV-urile celor care își caută un loc de muncă sunt sortate și trimise doar firmelor pentru care aptitudinile lor au relevanță. În acest fel companiile primesc exact ceea ce au nevoie, iar oamenii găsesc mai ușor un job potrivit pentru cunoștințele lor.

Firmele de recrutare se așteaptă ca pe viitor să nu mai existe oameni care aplică simultan la zeci de job-uri. Procesul de recrutare va deveni mai eficient, datorită algoritmilor de inteligenţă artificială care vor simplifica procesul de selecție.

Procesul de recrutare ar putea deveni mai eficient

"Una dintre problemele cu care se confruntă este tocmai această lipsă de relevanță a candidaților care aplică. Cu alte cuvinte, sunt candidați care aplică la job-uri, deși ei nu sunt pregătiți, nu au experiență. Este o pierdere de timp și pentru unii și pentru ceilalți. Sunt job-uri pentru care recrutorii primesc poate câteva sute, câteva mii de aplicări. Este greu să faci o triere", a spus Ana Călugăru, specialist în recrutare, pentru Euronews.

Călin Lupșan s-a ocupat de dezvoltarea unei astfel de platforme, care ține cont de modul în care se pot schimba, în timp, nevoile oamenilor. În lipsa unui altgoritm care să țină cont de acest lucru, în industria IT spre exemplu, companiile găsesc tot mai greu cei mai potriviți candidați pentru posturile vacante.

"Una e Ana la 25 de ani, cu nevoile de la 25 de ani, cu dorința de afirmare și puterea de a lucra de luni până vineri, poate chiar mai mult de 8-9 ore. Și alta este Ana, căreia dorințele i se schimbă la 35 de ani sau 40 de ani. Platforma folosește inteligența artificială pentru a match-ui aceste două componente", a declarat Călin Lupșan, CEO-ul unei firme de IT din București, pentru Euronews.

Oamenii care sunt în căutarea unui job ar putea profita

Și reprezentanții lucrătorilor sunt de părere că o astfel de tehnologie n-ar trebui să-i sperie pe cei aflați în căutarea unui nou loc de muncă.

"O astfel de automatizare va veni în ajutorul lucrătorului care își caută un loc de muncă. Urmând ca algoritmii din spatele platfomei să distribuie CV-ul către companiile interesate. O astfel de automatizare va veni în ajutorul lucrătorului care își caută un loc de muncă. Urmând ca algoritmii din spatele platfomei să distribuie CV-ul către companiile interesate", a transmis Horațiu Raicu, secretar general pentru Blocul Național Sindical.

În România procesul de angajare durează, în medie, 48 de zile, conform unui studiu recent. Cel mai mare timp mediu de așteptare este în vânzări și marketing, 68 de zile. La ora actuală există aproape 480.000 de șomeri în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE