Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vrei să te muți în Italia? Acestea sunt locurile de muncă cu cele mai mari șanse de a vă obține un permis de muncă în 2023

Ai visat să te muți în Italia? Cu stilul de viață relaxat și coastele însorite, țara mediteraneană este un loc atrăgător pentru a deveni un expat.

Dar mutarea permanentă acolo poate însemna munți de documente și luni de întârzieri inexplicabile.

În fiecare an, guvernul italian oferă un gram de speranță atunci când anunță câte permise de muncă le va acorda cetățenilor din afara UE.

Cota pentru 2023, publicată în Monitorul Oficial al guvernului, este de 82.705. Aceasta este semnificativ mai mare decât în ​​anii precedenți.

Iată care industrii sunt vizate în acest an și prin ce cercuri va trebui să treceți pentru a vă transforma visele italiene în realitate.

Cine poate solicita un permis de muncă în Italia?

În fiecare an, Italia publică „decreto flussi”, un decret guvernamental care stabilește cotele și avertismentele anuale ale permiselor de muncă.

Din cele 82.705 de autorizații de muncă care vor fi eliberate în acest an, 44.000 sunt rezervate muncii sezoniere, precum culesul fructelor.

Avizele rămase vor fi acordate pentru muncă nesezonară sau independentă. Majoritatea (30.105 din 38.705) sunt rezervate unor industrii specifice . Acestea includ:

-Transport rutier de marfă

-Constructie

-Hoteluri si turism

-Nou pentru 2023:

-Mecanica

-Telecomunicatii

-Alimente

-Constructii navale

Nu uitați că, pe lângă permis, toți lucrătorii străini trebuie să obțină o viză de muncă și un permis de ședere.

Italia a introdus reguli mai stricte pentru permisele de muncă în 2023

Deși numărul permiselor de muncă care trebuie acordate este mai mare decât în ​​anii anteriori, au fost introduse reguli mai stricte.

În acest an, angajatorii trebuie să verifice cu centrul local de locuri de muncă că nu există cetățeni italieni calificați disponibili pentru a finaliza munca nesezoniera înainte de a solicita permise pentru lucrătorii din afara SEE. Cei formați în străinătate în scopul angajării în Italia sunt excluși de la aceasta.

Cererile de permis de muncă vor fi acceptate în perioada 27 martie 2023 - 60 de zile de la publicarea decretului în Monitorul Oficial.

Cererile fără obiecții vor fi transmise automat în țara de origine a lucrătorului în termen de 30 de zile, unde ambasada locală sau consulatul italian va emite viza în termen de 20 de zile.

Pot nomazii digitali să lucreze în Italia?

La începutul anului 2022, Italia a aprobat o nouă viză pentru nomazii digitali. Mai multe detalii nu au fost încă anunțate și încă nu este clar care vor fi limitele și cerințele.

Anul trecut, expertul în mobilitate globală Damien O'Farrell a declarat pentru Euronews Travel că se pare că nu va exista nicio limită pentru numărul de permise de nomazi digitale emise anual.

Există și alte rute fără cote pentru a lucra în Italia?

Cartea Albastră a UE oferă vize lucrătorilor din afara UE angajați de o companie italiană . Deși nu există nicio cotă, este o rută mai puțin populară, deoarece există reguli stricte de urmat.

Cartea albastră este destinată cetățenilor din afara UE cu înaltă calificare și cu o ofertă de muncă obligatorie de la o companie italiană. Ei trebuie să câștige un salariu minim de 24.789 EUR și să fi absolvit o diplomă universitară de licență.

Compania italiană trebuie să aibă cel puțin 50.000 de euro pentru a demonstra că poate angaja un angajat străin.

Acest tip de viză durează doi ani sau pe durata contractului de muncă.nAflați mai multe despre vizele italiene disponibile aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE