Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viață de expat la Moscova. Ce spun străinii care au rămas în capitala Rusiei

Invadarea Ucrainei și sancțiunile occidentale ulterioare i-au facut pe mulți occidentali să părăsească Moscova. Au rămas, în general, doar rezidenții pe termen lung și cei care au familii și se simt incă atașați de metropola rusă.

„Nu este un loc perfect. Dar, indiferent de ce spune oricine, Moscova este în continuare unul dintre cele mai grozave orașe din lume”, spune unul dintre expați, pentru Euronews.

Este clar, însă, că viața străinilor s-a schimbat mult. Cu sistemul bancar rusesc puternic sancționat, accesul și transferul de bani sunt tot mai dificile. Majoritatea străinilor au început să folosească criptomonedele, pentru a accesa banii pe care îi dețin în străinătate.

Cetățenii străini, în special cei cu pașapoarte americane, britanice și ucrainene, spun că se confruntă cu perioade de așteptare lungi și interogatorii atunci când intră în Rusia. „Aproape de fiecare dată când m-am întors în timpul războiului a fost diferit”, a declarat Mark, un britanic care încă locuiește în Rusia. „Cel mai mult timp în care am fost reținut a durat cinci ore și jumătate”, a adăugat el. Mark a mai dezvăluit că, de obicei, polițiștii de frontieră de la aeroport îi iau amprentele digitale și îi verifică aplicațiile și mesajele de pe telefon.

Un alt expat din Moscova a declarat că, dacă străinii nu vorbesc deloc limba rusă, polițiștii de frontieră de la aeroport îi rețin pur și simplu până când au pe cineva care să le traducă. Ca urmare, mulți europeni - în loc să meargă pe calea aerului - părăsesc și intră acum în Rusia pe la frontiera terestră cu Estonia și Finlanda.

Ce se întâmplă în birouri

Străinii din Moscova văd, de asemenea, impactul mobilizării și al exodului în masă al tinerilor ruși. Un german care lucrează la o firmă de servicii profesionale din Moscova a declarat că bărbații mai tineri din biroul său au plecat cu toții și lucrează acum de la distanță, în afara Rusiei. „Bărbații care fac livrări au dispărut peste noapte și sunt mult mai multe femei care conduc taxiuri și Yandex (o aplicație de ride-sharing populară în Rusia, n.r.)”, adaugă bărbatul.

Odată cu sosirea vremii reci și a mobilizării, Moscova este „mult mai mohorâtă”, spune Mark. „În timpul zilei, orașul este complet mort”, recunoaște bărbatul.

Bărbații ruși care lucrează în sectoarele bancar și IT au fost scutiți până acum de mobilizare, deoarece autoritățile ruse consideră că ar exista prea multe perturbări în economia rusă dacă lucrătorii din aceste sectoare ar fi înrolați.

Medicii și alți profesioniști din domeniul medical, inclusiv femei, sunt ei înșiși expuși riscului de a fi recrutați și trimiși să trateze soldații de pe linia frontului.

„Dacă ești de orice fel de profesie medicală în această țară, există o așteptare că, dacă există un război, te vei înrola. Cunosc o doctoriță care este rusoaică și i s-a spus că nu poate părăsi țara”, adaugă Mark.

„Nu cunosc pe nimeni dispus să moară pentru acest război”

Euronews a vorbit cu Daniel, un european care locuiește la Moscova împreună cu familia sa și care a dobândit cetățenia rusă în 2021. „Sunt cu câțiva ani peste vârsta de încorporare, dar este o mare îngrijorare. Sper că faptul că am o familie numeroasă îmi va oferi o scutire”, mărturisește el. În mod tradițional, bărbații cu mai mult de trei copii sunt scutiți de serviciul militar în Rusia.

„Nu cunosc pe nimeni dispus să moară pentru acest război. Cunosc o mulțime de oameni care susțin în linii mari Rusia și acest război, dar nu suficient de mult încât să vrea să lupte”, conchide Daniel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE