Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înregistrare video rară. Au fost publicate primele imagini cu epava vasului Titanic, filmate în 1986

Un cunoscut institut oceanografic american a dat publicității o înregistrare video rară din 1986, care prezintă primele imagini cu epava vasului Titanic.

Expediția a reprezentat primul moment când cercetătorii au descoperit ce s-a întâmplat cu celebrul pachebot după ce acesta a lovit un iceberg și s-a scufundat în apele friguroase ale Atlanticului.

Aproximativ 1.500 de oameni și-au pierdut viața în urma naufragiului. Nava se află în prezent la o adâncime de aproximativ 3,5 km.

Înregistrarea a fost făcută publică pentru a marca a 25-a aniversare de la premiera filmului „Titanic”. Pelicula, semnată de James Cameron, a intrat rapid în istoria cinematografică, pentru că a câștigat un număr record de 11 premii Oscar.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, Titanicul s-a scufundat în Oceanul Atlanic, după ce a lovit un aisberg

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, Titanicul, cel mai mare pachebot din lume la data plecării sale în călătoria inaugurală, s-a scufundat în apele Oceanului Atlantic, după ce a lovit un aisberg, tragedia soldându-se cu moartea a peste 1.500 de persoane. Este unul dintre cele mai mari dezastre marime care s-au întâmplat pe timp de pace.

Epava Titanicului a fost descoperită abia în anul 1985, de către dr. Robert Ballard, la o adâncime de circa 4 km, iar cele două părţi ale vasului se aflau la aproape 2 km una faţă de alta.

În total, au fost recuperate trupurile a doar 328 de victime. Ultimul, cel al însoţitorului de bord James McGrady, a fost descoperit la 25 mai 1912, de către vasul Algerine, notează encyclopedia-titanica.org.

Tragedia de pe Titanic a fost ecranizată în numeroase variante, dar cea mai cunoscută rămâne producţia lui James Cameron, din 1999, laureată cu 11 premii Oscar. Prima peliculă ce a avut ca subiect catastrofa Titanicului, intitulată „Saved from the Titanic” („Salvată de pe Titanic”), a fost realizată la doar 29 de zile după vestea scufundării, având ca protagonistă o supravieţuitoare, actriţa americană Dorothy Gibson. În prezent, filmul este considerat pierdut, notează Stephen Spignesi în lucrarea „The Titanic for Dummies” (2012).

În 1955, a fost publicată cartea „A Night to Remember” („O noapte de neuitat”), a avocatului american John Walter. Este considerată cea mai credibilă sursă despre adevărul istoric legat de tragedia navală din aprilie 1912.

Un monument dedicat celor peste 1.500 de victime de pe Titanic a fost inaugurat la Belfast

La 15 aprilie 2012, două nave de croazieră, Balmoral şi Journey, au marcat 100 de ani de la naufragiul Titanicului, chiar deasupra locului în care s-a scufundat pachebotul, în Oceanul Atlantic. Prima navă provenea din Southampton, portul englezesc de unde Titanicul şi-a început călătoria pe mare, iar cea de-a doua din New York, destinaţia Titanicului.

Tot în 2012, un monument dedicat celor peste 1.500 de victime de pe Titanic a fost inaugurat la Belfast, în Irlanda de Nord, unde fusese construit vasul. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE