Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încărcătorul universal de tip USB-C, impus de Parlamentul European pentru toate dispozitivele

Până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele foto vândute în UE vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB Type-C. Din primăvara anului 2026, obligația se va extinde și la laptopuri.

Utilizarea unui singur încărcător

Noua lege, adoptată marți în plenul Parlamentului European cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri, face parte dintr-un efort mai amplu al UE de a reduce deșeurile electronice și de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile.

În conformitate cu noile norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă întreagă de dispozitive electronice portabile de dimensiuni mici și mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate noile telefoane mobile, tablete, aparate foto digitale, căști și căști, console de jocuri video portabile și difuzoare portabile, e-reader, tastaturi, mouse, sisteme de navigație portabile, căști și laptopuri care sunt reîncărcabile prin intermediul unui cablu cu fir, care funcționează cu o putere de până la 100 de wați, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Toate dispozitivele care acceptă încărcarea rapidă vor avea acum aceeași viteză de încărcare, permițând utilizatorilor să își încarce dispozitivele la aceeași viteză cu orice încărcător compatibil.

Dependența de un singur producător

Pe măsură ce încărcarea wireless devine tot mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerințele de interoperabilitate până la sfârșitul anului 2024, pentru a evita impactul negativ asupra consumatorilor și a mediului. Acest lucru va elimina, de asemenea, așa-numitul efect de „blocare” tehnologică, prin care un consumator devine dependent de un singur producător.

Etichetele dedicate vor informa consumatorii cu privire la caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive, ceea ce le va permite să vadă mai ușor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile. De asemenea, cumpărătorii vor putea alege în cunoștință de cauză dacă să achiziționeze sau nu un nou dispozitiv de încărcare cu un nou produs.

Aceste noi obligații vor duce la o mai mare reutilizare a încărcătoarelor și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an din achizițiile inutile de încărcătoare. Încărcătoarele eliminate și nefolosite reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice anual în UE.

Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. În timp ce telefoanele iPhone se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning, dispozitivele de tip Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE