Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încărcătorul universal pentru telefoanele mobile. UE ar putea ajunge la un acord pentru introducerea lui, săptămâna viitoare

Publicat de: Antonia Ene

Parlamentarii europeni vor încerca, pe 7 iunie, să ajungă la un acord, în ceea ce privește introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, informează Reuters, potrivit Agerpres. Este a doua discuție și, foarte probabil, ultima, dintre țările membre UE și parlamentarii europeni, cu privire la acest subiect.

Propunerea a fost intens criticată de gigantul Apple, producătorul modelului Iphone, pentru că „ar sufoca inovaţia, în loc să o încurajeze şi ar afecta consumatorii din Europa şi economia în ansamblu”.

Laptopurile ar putea folosi, de asemenea, încărcătorul universal

O altă chestiune pe care o discută UE este includerea laptopurilor în aria de acoperire a propunerii. Aceasta ar putea impacta companiile mari, precum Samsung și Huawei.

Parlamentarii europeni vor să includă şi o prevedere referitoare la armonizarea sistemelor de încărcare de tip wireless, până în 2025, în timp ce ţările UE şi Comisia ar dori o perioadă mai lungă de tranziţie, din motive tehnice.

Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în 2009, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. Ideea s-a lovit, până acum, de reticenţa industriei.

Scopul modificării este de a reduce deșeurile electronice și de a face mai convenabilă utilizarea device-urilor.

În prezent există trei tipuri de încărcător: conectorul Micro USB, folosit de majoritatea telefoanelor, USB-C şi Lightning, utilizat de Apple.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE