Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Împrumuturi comune pentru apărare, subiectul controversat al summitului de la Bruxelles. Reacția UE la economia de război a Rusiei

Liderii statelor europene se întâlnesc, joi, la Bruxelles pentru a discuta despre modalitățile de a finanța creșterea capacităților de apărare a UE, iar perspectiva de a recurge la împrumuturi comune ar putea genera disensiuni. De asemenea, blocul comunitar vrea să ia măsuri, în condițiile în care Rusia a trecut deja la economia de război, relatează Euronews.com.

La reuniunea de la Bruxelles, este pusă la încercare disponibilitatea statelor UE de a recurge la împrumuturi comune, cu scopul de a sprijini apărarea blocului comunitar, în condițiile în care războiul din Ucraina ia amploare, la frontiera țărilor de pe Flancul Estic.

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul estonian Kaja Kallas au sugerat apelarea la așa numitele euroobligațiuni pentru sprijini industria de apărare, deși ideea ar putea crea diviziuni în interiorul UE. La summitul din februarie, Kallas a sugerat că împrumuturile ar trebui să se ridice la 100 de miliarde de euro.

Sunt, însă, unele capitale care sunt sceptice în privința apelării la împrumuturi comune pentru înarmare. Un diplomat de rang înalt a declarat că unele țări din nordul UE ezită să ia în considerare obligațiunile de apărare, fiind în favoarea unei abordări care să încurajeze economia de piață și investițiile private.

Cu toate acestea, un alt diplomat de rang înalt din UE a declarat că este necesar să se "lanseze dezbaterea" cu privire la posibilele obligațiuni de apărare și că UE trebuie să se gândească serios și la propria pregătire pentru conflict, în condițiile în care Rusia a trecut la economia de război.

De altfel, președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut ”măsuri radicale și concrete" pentru a pune economia UE "pe picior de război", iar el a mai avansat anterior ideea apelării la obligațiuni europene de apărare pentru a raționaliza cheltuielile militare ale blocului.

Această inițiativă face parte dintr-un efort de a identifica modalități pentru refacerea stocurilor de apărare ale UE, care au fost epuizate, în condițiile în care invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a determinat statele membre ale UE să trimită arme și echipamente militare în ajutorul Kievului.

Summitul va avea loc după o serie de progrese în această săptămână în ceea ce privește sprijinul UE pentru Ucraina, inclusiv un acord privind un fond de armament de cinci miliarde de euro pentru Ucraina, încheiat luni de ambasadorii UE, și o propunere prezentată miercuri de Comisia Europeană de a utiliza profiturile excepționale obținute din activele rusești imobilizate în statele UE pentru a înarma Ucraina.

De asemenea, Executivul comunitar a anunțat miercuri că l-a însărcinat pe fostul premier finlandez Sauli Niinistö să pregătească un raport privind pregătirea blocului pentru apărare civilă, pe fondul războiului din Ucraina.

Austria șI Țările de Jos, în rândul statelor care se opun împrumuturilor comune de tip PNRR

Austria, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos și Suedia, grupul așa numitelor state ”frugale”, s-au opus vehemență, anterior, cheltuielilor publice în UE în perioade de criză economică, de teamă că astfel de măsuri ar afecta economiile mai dezvoltate.

Pandemia COVID-19 a determinat prima oară UE să crească datoria comună, moment în care Comisia a fost de acord să finanțeze planul de relansare post-pandemică de 800 de miliarde de euro, cunoscut sub numele de Next Generation EU, prin emiterea de obligațiuni UE pe piața de capital.

Deși planul a fost considerat un succes și un progres în ceea ce privește solidaritatea financiară a UE, creșterea costurilor de împrumut a însemnat că acesta a costat blocul mai mult decât se anticipase, ceea ce ar putea reduce perspectivele ca acest plan să fie promovat în alte crize viitoare.

Un alt diplomat de rang înalt a declarat că este puțin probabil ca propunerea lui Michel privind obligațiunile să fie aprobată, deoarece numeroase state membre nu sunt interesate de creșterea datoriei comune.

O alternativă pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare a fost propusă de 14 state membre, care cer ca mandatul Băncii Europene de Investiții să fie modificat pentru a-i permite acesteia să finanțeze investiții în echipamente și infrastructură militară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE