Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE ar putea apela la împrumuturi comune pentru apărarea europeană. Josep Borrel: ”Rusia ne ameninţă securitatea”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că ”ar avea sens” ca Uniunea Europeană să se pună de acord în viitorul exercițiu financiar multianual asupra unui împrumut comun, iar banii să fie investiți pentru consolidarea capacităților de apărare, din cauza amenințărilor lansate de Rusia, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Josep Borrell consideră că industria de apărare din UE ar putea fi impulsionată cu ajutorul Băncii Europene de Investiții (BEI).

Împrumuturi comune pentru apărarea UE după modelul PNRR

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate a sugerat că pot fi folosite veniturile rezultate din activele companiilor rusești vizate de sancțiuni, cu scopul de a cumpăra arme pentru Ucraina sau pentru a consolida industria de apărare acesteia. Borrell a reamintit că pentru o astfel de hotărâre este nevoie de acordul tuturor statelor europene.

"Am cerut cu succes un împrumut comun pentru a face faţă pandemiei de COVID-19 (pentru planul de relansare post-pandemie - n.red.), nu văd de ce nu am face-o atunci când Rusia ne ameninţă securitatea şi avem nevoie urgent de apărarea noastră", a scris Josep Borrell într-un articol publicat pe blogul său și intitulat "A sosit momentul să ne consolidăm industria de apărare europeană".

De asemenea, șeful diplomației europene se declară conștient că apelarea la un astfel de împrumut comun ”nu este ceva ce putem realiza în timpul unui mandat”, însă în opinia sa ”ar avea sens”.

Ideea lui Borrell a fost discutată deja la ultimul consiliu informal al miniştrilor Economiei şi Finanţelor al Uniunii Europene, desfăşurat în luna februarie. Miniştrii prezenți la reuniune au fost atunci de acord asupra nevoii de a creşte cheltuielile de securitate şi apărare, însă au avut opinii diferite asupra modalităţilor de finanţare, respectiv dacă aceasta să se facă prin noi emisiuni de datorie comună.

Industria europeană de apărare primește 1,5 miliarde de euro din bugetul UE

În plus, Josep Borrell a evidențiat că pentru perioada rămasă din actualul cadru financiar multianual (2025-2027) se vor aloca 1,5 miliarde de euro din bugetul UE pentru a sprijini industria europeană de apărare, dar a avertizat că pentru viitorul buget multianual ”cu siguranţă va fi nevoie de mijloace financiare mult mai importante”.

”Trebuie să investim mai mult, mai bine, împreună şi în mod european. Am spus-o deja de mai multe ori, dar de data aceasta chiar trebuie să o facem", iar UE trebuie de asemenea să depăşească "urgent" fragmentarea sectorului "prin mai multe achiziţii comune şi mai multe proiecte comune", a indicat şeful diplomaţiei UE, care consideră că această fragmentare a industriei europene de apărare este legată de fragmentarea politică a continentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE