Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța va legaliza eutanasia. Emmanuel Macron spune că va fi o lege drept "ajutor pentru a muri"

Parlamentul din Franța va dezbate elaborarea unui proiect de lege privind legalizarea eutanasiei, sau a așa-zisei "morți asistate", după cum a anunțat președintele Emmanuel Macron.

Șeful statului francez, care a evitat termenul "eutanasie", spune, potrivit publicației Liberation, că legea ar urma să fie un "ajutor pentru a muri", în condiţii stricte, numai pentru "pacienţii majori, cu discernământ deplin și care suferă de o boală incurabilă, în fază terminală".

Eutaniasia sau sinuciderea asistată va fi permisă în Franța

Ulterior, o echipă medicală ar urma să-i prescrie persoanei în cauză o substanță letală pe care și-o va putea administra singură sau cu ajutor, "dacă persoana nu este capabilă să o facă fizic acest lucru".

Nu sunt eligibili cei care suferă de probleme psihice, sau neurodegenerative, de exemplu Alzheimer.

Macron a evitat folosirea termenului de sinucidere asistată.

În acest moment, ecistă o lege în Franța, numită Claeys-Leonetti, revizuită în 2016, care permite o "sedare profundă şi continuă" pentru bolnavii cu suferinţe ce nu pot fi atentuate și cu prognostic vital redus. Dar acea lege nu autorizează, textual, sinuciderea asistată. Ea datează din primul mandat al lui Macron, care a amânat luarea unei decizii.

Legi care permit eutanasia există în mai multe țări din Europa, precum Belgia, Olanda sau Elveția. În Spania este permisă "o sinucidere medicală asistată".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE