Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A fost publicată ierarhia mediilor de admitere la liceu în 2023

A fost publicată ierarhia la nivel judeţean/ a municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a și listele cu specializările, liceele şi şcolile din judeţe pe site-ul admitere.edu.ro.

În listele cu specializări elevii vor regăsi numărul de locuri disponibile pentru Admiterea 2023 precum şi ultima medie de intrare din anul 2022.

Ministerul Educației a publicat marți ierarhia greșită, pe care ulterior a retras-o de pe site. Mai exact, departajarea mediilor egale era făcută după media claselor V-VIII și nu după notele obținute la examene, așa cum prevede procedura.

Media de admitere la liceu nu mai depinde de media claselor V-VIII

După publicarea ierarhiei, absolvenții care au susținut Evaluarea Națională 2023 vor afla ce poziție ocupă în ierarhia județeană, pentru a se putea orienta în privința liceului pe care îl vor alege.

Reamintim că media de admitere la liceu în 2023 depinde exclusiv de media obținută la Evaluarea Națională 2023, nu și de mediile din clasele V-VIII.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2023 au fost publicate pe 4 iulie. Elevii vor completa fișele de înscriere la liceu pe 6-7 și 10 - 17 iulie 2023, conform calendarului admiterii la liceu 2023.

Rezultatele repartizării la licee 2023 se afișează pe 19 iulie.

Sfaturi pentru completarea fișei de admitere la liceu în 2023

Elevii vor completa fișele de înscriere pentru repartizarea computerizată în prezența părinților și cu asistența diriginților. Acest proces are loc pentru a asigura că toate informațiile necesare sunt corect introduse în sistemul de repartizare computerizată. În timpul completării fișelor, părinții și diriginții pot oferi îndrumare și asistență elevilor pentru a se asigura că datele furnizate sunt corecte și complete.

Model de fișă de înscriere pentru admiterea la liceu în 2023:

Profesorii îi sfătuiesc pe elevi să completeze suficiente opțiuni, pentru a nu fi în situația de a rămâne fără loc, în urma repartizării computerizate.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național "I.L. Caragiale": ”Este foarte simplu, dacă copilul are media 9.60 anul acesta și cu această medie e pe poziția 2.000, mă uit anul trecut unde era poziția 2.000. E vorba de poziție, nu de medie. Poziția 2.000 era să spunem anul trecut la media 9.40, mă aștept și pun opțiuni și sub poziția copilului meu. Eu aș coborî cu două puncte. Dacă copilul meu are 9.60, eu aș pune inclusiv o opțiune unde anul trecut s-a intrat cu 7.60. În felul acesta, ușurând examenele, dezavantajăm copiii foarte buni, foarte bine pregătiți, căci mai mult de 10 nu le putem da. Dacă cu 9.70 ajung să-mi tremure sufletul că nu ajung la liceul dorit, încotro ne îndreptăm.”

Criterii de departajare în cazul mediilor de admitere egale

Deși media obținută în clasele V-VIII nu va avea nicio pondere în calculul medie de admitere la liceu, totuși aceasta va fi luată în calcul, în cazul elevilor cu medii de admitere egale. Media claselor V-VIII va fi ultimul criteriu de departajare în aceste situații.

Cele patru criterii de departajare:

  1. nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  2. nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  3. nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă (în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale);
  4. media generală de absolvire a claselor V-VIII.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE