Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Au fost publicate rezultatele finale la Evaluarea Națională 2023, după contestații. Procentul mediilor mai mari sau egale cu 5 a crescut cu 0,20%

Rezultatele după contestații la Evaluarea Națională 2023 au fost publicate pe 4 iulie pe evaluare.edu.ro. Reamintim că acestea vor fi rezultatele finale, care nu se mai pot modifica, indiferent dacă nota a crescut sau a scăzut. Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet.

Sinteza rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2023

  • Au fost înregistrate 27.128 de contestații, adică 8,52% din numărul total de lucrări;
  • În cazul a 16.476 de lucrări contestațiile au schimbat nota prin creștere;
  • Pentru 7.668 de lucrări notele au fost modificate prin scădere;
  • Ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 76,4%, în creștere cu 0,20% (291 de elevi) față de rezultatele inițiale (76,2%);
  • Numărul elevilor cu media generală 10 a crescut la 466 (de la 429). 

Rezultatele la Evaluarea Națională 2023 înainte de contestații

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2023 au fost publicate pe 28 iunie. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, 76,2% dintre candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5. De asemenea, un număr de 429 de elevi au obținut media 10 la examene. Aceste cifre se pot schimbă, însă, după soluționarea contestațiilor.

În 2022, procentul elevilor care au obținut medii mai mari sau egale cu 5 a crescut cu 0,1% (de la 82,3%, la 82,4%). De asemenea, numărul mediilor de 10 a crescut, după contestații, de la 221 la 237.

Rezultatele pe care elevii pe obțin anul acesta la Evaluarea Națională sunt foarte importante, dat fiind faptul că, pentru prima dată, media de admitere la liceu va depinde 100% de notele obținute la examene, nu și de media claselor V-VIII.

După examene, urmează admiterea la liceu

Imediat după publicarea rezultatelor finale, după contestații, la Evaluarea Națională 2023, absolvenții claselor a VIII-a vor trece printr-o altă etapă importantă: admiterea la liceu.

Potrivit calendarului admiterii la liceu în 2023, pe 6 iulie începe etapa de completare a fișelor de înscriere pentru repartizarea la licee.

Profesorii îi sfătuiesc pe elevi să completeze suficiente opțiuni, pentru a nu fi în situația de a rămâne fără loc, în urma repartizării computerizate.

Rezultatele admiterii la liceu vor fi publicate pe data de 19 iulie.

Criterii de departajare în cazul mediilor de admitere egale

Deși media obținută în clasele V-VIII nu va avea nicio pondere în calculul medie de admitere la liceu, totuși aceasta va fi luată în calcul, în cazul elevilor cu medii de admitere egale. Media claselor V-VIII va fi al patrulea criteriu de departajare în aceste situații.

Cele patru criterii de departajare:

  1. nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  2. nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  3. nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă (în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale);
  4. media generală de absolvire a claselor V-VIII.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE