Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ianuarie, considerată de specialiști cea mai deprimantă lună din an. Cum ne păstrăm optimismul

La începutul anului, ne facem planuri, stabilim care ne sunt prioritățile și ce visuri dorim să ne îndeplinim. Dar, uneori, luna ianuarie se arată mai puțin prietenoasă. Un lucru pe care îl susțin și specialiștii în psihologie. De aceea, vă propunem un ghid de sfaturi pentru petrecerea timpului liber. Iar arta pare să fie un foarte bun început.

Luna ianuarie, considerată de către specialişti ca fiind luna cea mai deprimantă din an

Cum ne păstrăm optimismul la început de an? Cum reușim să nu ne lăsăm pradă melancoliei? De Revelion, oamenii își pun o dorință și își proiectează pentru anul care vine ambiții și decizii care să le schimbe viața…în bine. După bucuria din perioada sărbătorilor, realitatea începutului de an este, uneori, lipsită de strălucire. În schimb, își face loc un sentiment de nesiguranță.

Luna ianuarie este considerată a fi cea mai tristă din an. Psihologii au și o denumire pentru starea de apatie pe care o resimțim: tulburare afectivă sezonieră. Și ne oferă un sfat: regula celor 3 opt: opt ore de somn, opt ore de muncă și opt ore de relaxare.

Specialiștii susțin că stările de apatie, dar și oboseala din luna ianuarie sunt justificate. Oamenii pleacă la serviciu pe întuneric și se întorc acasă tot pe întuneric. Mai mult decât atât, revenirea după sărbători la responsabilități amplifică sentimentul de tristețe sezonieră.

Raisa Beicu este jurnalist cultural și expert în comunicare. Este cunoscută pe platformele de socializae pentru modul în care încurajează oamenii să petreacă ”timp de calitate”. Mai simplu: să se înconjoare de artă, muzică, teatru, cărți, vizite la muzee. În luna ianuarie, astfel de activități sunt chiar recomandate.

Specialiștii spun că este nevoie de doar 6 minute pe zi, de lectură a unei cărți, pentru a reduce nivelul stresului cu 68%. La fel și muzica clasică. Experții în meloterapie susțin că acest gen de muzică, în special cea barocă, are stimulează activitatea neuronală și relaxează.

Uneori, cel mai bun prieten poate fi o dietă de …rețele de socializare. Adică mai puțin timp petrecut pe telefon și mai mult timp petrecut cu sine însuși și cu cei dragi.

Așadar, sfatul nostru este să vă bucurați de lucrurile aparent mărunte. Chiar dacă optimismul la început de an pare să scârțâie uneori, nu vă lăsați doborâți de pesimism. Va fi bine!

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE