Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Blue Monday - cum a apărut conceptul și de ce este considerată cea mai tristă zi din an

Blue Monday sau „Lunea cea tristă” este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie și care, potrivit unor supserstiții, este considerată cea mai deprimantă zi din an. Cu toate acestea, sunt specialiști care spun că nu există o bază științifică pentru ca această zi să fie considerată cea mai tristă din an.

Cum a apărut conceptul Blue Monday. Formula lui Arnall

Conceptul Blue Monday a apărut prima dată în 2005 într-un comunicat de presă al companiei britanice de turism Sky Travel, în cadrul unei acţiuni de PR. În același an, psihologul Cliff Arnall a venit cu o formulă care sprijină teoria că ziua de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie este cea mai tristă din an.

Formula lui Arnall ia în considerare factori precum datoriile, timpul scurs de la eșecul rezoluțiilor de anul nou, timpul scurt de la Crăciun, vremea din această perioadă.

Formula lui Arnall:

[W + (D-d)] x TQ
M x NA

W = weather (vremea)
D = debt (datoria)
d = monthly salary (salariul lunar)
T = time since Christmas (cât timp a trecut de la Crăciun)
Q = time since failed quit attempt (cât timp a trecut de la Anul Nou, ziua în care tradițional se renunță la anumite obiceiuri)
M = low motivational levels (motivația scăzută)
NA = the need to take action (nevoia de a acționa)

În anul 2017, Arnall a mers chiar până la a spune că Blue Monday din acel an „ar putea fi cea mai albastră din toate timpurile", lansând ipoteza că de vină ar putea fi Brexit și alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, scrie euronews.com.

Conceptul Blue Monday, contestat

Cu toate acestea, conceptul de Blue Monday are și el criticii săi. Nu în ultimul rând pentru că formula lui Arnall a fost publicată ca parte a unui comunicat de presă al Sky Travel; deși compania, așa cum au subliniat mulți oameni, are un interes direct ca oamenii să caute modalități de a scăpa de tristețea lunii ianuarie.

Unul dintre colegii universitari ai lui Arnall, dr. Dean Burnett, a contestat ideea spunând că nu există depresie de 24 de ore. Există, în schimb, ceea ce se cheamă tulburare afectivă sezonieră (Seasonal Affective Disorder , SAD), care este o formă de depresie ce se poate manifesta în anumite anotimpuri. Cu toate acestea, potrivit lui Burnett, afecţiunea nu durează doar o zi. Simptomele SAD pot include iritabilitate, dispoziţie scăzută persistentă şi sentimente de inutilitate.

„A face un efort suplimentar pentru a sprijini persoanele cu depresie în ziua numită Blue Monday este ca și cum ai fi mai atent cu diabeticii pentru că Jupiter se află în zodia Fecioarei”, a mai spus Burnett, într-un articol publicat în anul 2015 în The Guardian.

În ciuda acestei dezbateri, multe companii au început să îmbrățișeze ideea de Blue Monday pentru a vinde produse care pot îmbunătăţi o perspectivă sumbră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE