Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul SUA, la un pas de blocaj. Congresul încearcă să evite impasul în ultimul moment

Camera Reprezentanților a Congresului american se reunește din nou sâmbătă, în condițiile în care are la dispoziție mai puțin de 18 ore pentru a evita blocarea Guvernului, din lipsă de finanțare, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Conflictele interne din tabăra republicană care deține majoritatea în Camera Reprezentanților ar putea duce la cea de-a patra sistare a activității în mai multe instituții guvernamentale de la Washington, de la autorităţile financiare la parcurile naţionale.

În cazul în care nu se adoptă legislația necesară, blocarea Guvernului sau așa numitul shutdown va avea loc duminică, în prima zi a anului fiscal.

Sute de mii de angajați guvernamentali ar putea rămâne fără fonduri

În schimb, în Senat, for controlat de Partidul Democrat, este promovată o lege de finanţare temporară, dar, din rațiuni procedurale, votul final nu va avea mai devreme de marţi, cu toate că există susținere și din partea senatorilor republicani.

Sute de mii de angajaţi federali vor rămâne fără fonduri, în cazul în care preşedintele Joe Biden nu primeşte spre promulgare o lege privind cheltuielile bugetare până la duminică la ora locală 0 şi un minut (04.01 GMT), notează sursa citată.

Instituţiile federale şi-au făcut deja planuri în legătură cu serviciile care trebuie să-și continue activitate, precum verificările în aeroporturi şi patrularea la frontiere, dar și ce trebuie oprit; cercetarea ştiinţifică şi ajutoarele alimentare pentru 7 milioane de mame sărace.

Cu numai câteva luni în urmă, Congresul a adus SUA la un pas de incapacitatea de plată a serviciului datoriei publice de 31.400 de miliarde de dolari.

Disensiuni în Camera Reprezentanților privind ajutorul pentru Ucraina

De obicei, Congresul american adoptă legi temporare pentru a câştiga timp în vederea negocierii legislaţiei detaliate privind cheltuielile. În schimb, anul acesta, 21 de republicani li s-au alăturat democraţilor, susţinând că este mai bine să se adopte legea pentru întreg anul fiscal, chiar dacă pe termen scurt se produce blocajul.

Alţi republicani au condamnat această poziţie, afirmând că s-a ratat o ocazie de a promova politici conservatoare, notează sursa citată.

Chiar dacă Senatul aprobă finanţarea temporară, cele două camere trebuie să ajungă la un consens înainte de a adopta o lege în acest sens care să poată fi trimisă preşedintelui. În acest punct se prefigurează un nou obstacol: liderul Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, a anunţat deja că se opune includerii sumei de 6 miliarde de dolari ca ajutoare pentru Ucraina.

"Continuăm să încercăm să găsim o cale de ieşire" din impas, a declarat McCarthy.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE