Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gustul produselor tradiționale. 11 produse tradiționale românești sunt protejate la nivel european

Cu dragoste pentru tradițional și respect pentru hrana sănătoasă, 40 de producători din regiunea Moldovei au fost prezenți la un târg al produselor românești în Iași. Printre produse cu atestat tradițional precum borșul cu leuștean, dulceața de trandafir, pastrama de porc, a fost și Cașcavalul de Săveni, unul dintre cele 11 produse românești cu atestat european.

Vedeta devenită brand european

Cașcavalul de Săveni, produs lângă Botoșani. Despre el este vorba. Unul dintre produsele românești cunoscute nu doar in țară, ci și in afară, pentru că are atestat european.

Viorel Șvabu, producător local: ”Cașcavalul nostru, fiind de pe valea Bașeului Saveni, inflorescența de pe iarba pe care o mănâncă animalele are un gust specific și mai deosebit față de celelalte produse de pe piața românească. Totul este natural, în primul rând. Vrem să facem calitate. E lapte, sare și cheag.”

Lângă vedeta devenită brand european , producătorii au așezat multe alte bunătăți: de la brânză proaspătă, urdă, caș, telemea și rulade, la cașcaval maturat și timp de un an.

Alături de standul cu cașcaval au putut fi degustate și cumpărate salata de paste, un vin premiat cu aur și dulceața de trandafiri, un alt produs tradițional cu atestat european.

Eliza Bogdan, producător local: ”Noi suntem producători de paste artizanale. Sunt realizate din făină de grâu dură măcinată cu ou si cu sare. Transformăm pastele noastre in fiecare zi în diferite feluri de rețete de paste, iar pe perioada verii am scos niște produse noi pentru consumatorii noștri. Trei feluri de salate de paste.”

Mitruță Crețu, Stațiunea Viticolă Iași: ”Noi suntem de la Stațiunea Viticolă Iași, unitate producătoare de soiuri de struguri de vin si masă deosebit. Vinuri medaliate. Golia a luat medalie de aur, Pinot Gri medalie de argint.”

Mihaela Rusu, producător local: ”Sunt produse din trandafiri de pe plantația noastră, trei dintre ele atestate tradițional de Ministerul Agriculturii: dulceața, siropul și oțetul. Sunt sută la suta naturale.”

Rețetele sunt atent respectate

Concurența este mare, spun producătorii locali, iar rețetele tradiționale trebuie atent respectate.

Andrei Bodeanu, producător local: ”E foarte greu. Spre deosebire de o linie industrială de o celulă, unde programezi, te-ai dus, îți faci cumpărăturile și te-ai întors. Nu aici e foarte complicat pentru ca noi trebuie sa ținem încontinuu flacăra lemnului si din sfert în sfert de oră trebuie completat și pus lemn.”

Gabriela Mihăilă, producător local: ”Produs tradițional: borșul cu cimbru, borșul cu leuștean. El este făcut sută la sută după o veche rețetă românească. Nu mulți pot respecta rețeta fără adaosuri, cu timpul de fermentare de 48 de ore. Procedeul este un pic îndelungat. Nu poți obține un borș într-o zi.”

În total, 40 de producători locali au participat la târgul de la Iași menit sa promoveze produsele românești. România are 11 produse protejate în Uniunea Europeană. Cașcavalul de Săveni, plăcinta dobrogeana, cârnații de Pleșcoi și scrumbia de Dunăre afumată sunt câteva dintre ele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE