Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturii din țara cu cea mai mare inflație din UE: „Mă doare inima să nu pot cumpăra cașcaval”

Publicat de: Euronews

Inflația în Ungaria a ajuns, în luna decembrie, la nivelul record de 24,5 la sută, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană. În acest context, prețurile unor produse aproape că s-au dublat. Economiștii spun că scumpirile vor contiunua și în lunile următoare.

Pe lângă creșterea tarifelor la energie, cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare. În medie, prețul alimentelor a crescut cu 45 al sută, dar în cazul unor produse, cum ar fi pâinea sau cașcavalul, scumpirile au atins nivelul de 80 la sută.

„Rareori mai pot cumpăra carne, fiindcă este teribil de scumpă. Să nu mai vorbim de spată, de exemplu, pe care o gătim de sărbători. Nu am cumpărat de Crăciun”, spune o femeie.

„Mă doare inima să nu pot cumpăra cașcaval. Îmi place foarte mult cașcavalul și nu-mi permit să-l cumpăr”.

Economiștii spun că oamenii ar trebui să fie pregătiți pentru o perioadă mai lungă cu creșteri ale prețurilor.

Károly Beke, analist economic: Inflația ar putea atinge nivelul maxim în ianuarie sau în februarie după care se va menține în jurul valorii de 20%. Este posibil să mai avem câteva luni, chiar șase luni, în care Ungaria va avea cea mai mare inflație din Europa.

Creșterea inflației este, în prezent, o problemă globală. Iar în Ungaria creșterea prețurilor a fost stimulată atât de deprecierea monedei naționale, cât și de indemnizațiile date de guvern înainte de alegerile parlamentare de anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE