Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ungaria: Împinși de sărăcie, oamenii fură alimente din magazine

Publicat de: Euronews

Numărul furturilor de alimente din magazine a crescut în Ungaria, cu 22%, spun polițiștii. Este unul dintre efectele inflației din Ungaria, unde viața este tot mai scumpă. Hoții nu mai fură băutură scumpă sau țigări, ci salam sau legume, de exemplu.

Camerele de supraveghere nu-i sperie

Deși în toate supermarketurile din Ungaria sunt instalate camera de supraveghere, numărul hoților este în creștere. Potrivit poliției maghiare, în primele zece luni ale anului s-au înregistrat 8000 de furturi, adică o medie de aproximativ 25 de furturi pe zi. Față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este de peste 20%.

Până la criză, se furau, în special, electrocasnice și băuturi scumpe. Acum, hoții fură salamuri, brânzeturi, fructe și legume. Scumpirea produselor alimentare ar putea fi o explicație. Prețul cărnii a crescut cu 40%, iar cel al produselor lactate, cu 75%.

Reprezentantul celui mai mare lanț de supermarketuri susține că hoții din magazine au devenit și mult mai agresivi. Unii îi amenință pe agenții de pază și îi sperie pe cumpărători.

„Devine tot mai frecvent ca autorul să scoată un cuțit și să înceapă să se bată cu personalul de securitate”, spune Attila Fodor, purtătorul de cuvânt al unui lanț de supermarketuri din Ungaria.

Pentru vânzătorii din piețe este mai greu

Magazinele mari au instalat mai multe camere de supraveghere și au angajat mai mulți agenți de pază. Vânzătorii din piețe nu au astfel de posibilități. Comercianții sunt mereu cu ochii în patru la hoții care dau târcoale tarabelor.

„Oamenii au furat dintotdeauna și vor continua să fure”, spune o vânzătoare.

În unele magazine, vânzătorii publică fotografii cu cei prinși la furat. Pozele sunt lipite pe un “zid al rușinii” în încercarea de a-i descuraja pe hoți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE