Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria plafonează preţurile pentru ouă şi cartofi, după scumpirile alimentelor din luna octombrie

Publicat de: Mirabela Vasile

Executivul Ungariei s-a hotărât să implementeze un plafon de preţ pentru ouă şi cartofi, a anunţat miercuri Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar

Potrivit Reuters, decizia plafonului a fost luată după ce datele oficiale privind inflaţia au arătat că preţurile la alimente au explodat în luna octombrie.

Guvernul ungar a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja cetățenii de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare.

Gergely Gulyas a precizat că în cazul ouălor şi cartofilor, preţurile de vânzare în magazine şi supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie. Pieţele agroalimentare sunt exceptate de plafonul de preţ, a adăugat Gulyas, informează Agerpres.

Anunţul Executivului de la Budapesta vine în aceeaşi zi în care au fost publicate o serie de date oficiale care arată că rata anuală a inflaţiei în luna octombrie a crescut cu un punct procentual, până la 21,1%. Conform acestor cifre, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, care sunt campioane la creşterea preţurilor în UE.

Inflaţia este „cea mai mare problemă” în Ungaria, a spus miercuri Gergely Gulyas, la finalul şedinţei de Guvern.

Explozia preţurilor la alimente şi cea a facturilor la utilităţi stau la baza inflaţiei accelerate din Ungaria. Preţurile la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu faţă de media din UE. Preţurile la pâine, brânză şi ouă aproape s-au dublat în ultimul an, în cazul ouălor preţurile fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE