Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au apărut probleme cu plafonarea prețului lemnelor. Marii retaileri spun că plafonarea nu ajută populația

Ordonanța care plafonează prețul lemnului de foc nu va proteja populația de scumpiri, spun oficialii marilor rețele comerciale.

Potrivit acestora, noile reglementări mai mult blochează vânzarea lemnului. Situația se resimte deja în piață. Unii români spun că au vrut să-și cumpere lemne de foc la preț plafonat, dar nu mai au găsit nicăieri de vânzare.

Alții, însă, au preferat să se împrumute și să își facă stocuri pentru la iarnă de frică să nu tremure de frig.

În comuna Dumești din județul Iași la mai toate casele se aude cum se sparg lemnele. Pe o uliță îi găsim pe Ruxandra Rotaru, în vârstă de 83 de ani și copiii săi. Lemnele ajung intregi, patru metri lungime, iar apoi trebuie tăiate pentru a putea fi ușor de pus pe foc. Anul acesta, spune bătrâna, și-a dat toată pensia pentru o căruță de lemne.

„Cu lemnele greu. O căruță am luat am dat pensia toată. Una am împrumutat bani 11 milioane și 500 (1150 de lei). Atât. E a doua căruță.”, spune Ruxandra Rotaru.

Știe că se vorbește de o plafonare a prețului la metru cub de lemn la 400 de lei, dar a preferat să se împrumute și să cumpere marfa din timp.

Alți oameni și-au făcut câteva provizii și s-au oprit. Așteaptă plafonarea promisă, dar vânzătorii încă nu știu la ce preț să vândă.

Asociația marilor rețele de magazine critică plafonarea preţului lemnelor de foc. Reprezentanții instituției spun că decizia nu va avea ca efect protejarea populaţiei, iar piața se va bloca, iar oamenii ar putea rămâne fără lemne la iarnă.

„Într-un context marcat de nesiguranță nu s-au mai facut decizii mari în ceea ce privește stocurile. Toată lumea asteptând, mai mult sau mai puțin, să vadă, practic, ce se va întâmpla”, a spus George Bădescu, Director Executiv AMRCR.

Guvernul a decis plafonarea prețului cu care se vând lemnele de foc pentru populație la 400 de lei metrul cub. Aproape jumătate din populația României folosește lemnul de foc pentru a se încălzi, asta înseamnă peste 3 milioane de gospodării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE