Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții pentru plafonarea prețului gazelor: Miniștrii energiei din UE vor relua discuțiile în noiembrie

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană au amânat o decizie cu privire la măsurile propuse de Comisia Europeană pentru plafonarea prețului gazelor naturale, din cauza unor divergențe referitoare la mecansimele concrete de implementare a măsurii.

Propunerea de plafonare a prețului tranzacțiilor cu gaze naturale a fost avansată pentru a proteja cetățenii care se luptă cu facturile la energie și afacerile, în contextul în care războiul din Ucraina a afectat piața energiei.

Miniștrii energiei din UE spun că deja s-au făcut progrese importante

Miniștrii energiei din UE, reuniți la Luxemburg, spun că deja s-au făcut progrese importante, în condițiile în care au fost reduse consumul și dependența de gazul rusesc, iar stocurile sunt asigurate. Ei au insistat asupra nevoii de unitate și solidaritate și au convenit să ceară executivului european să pregătească propuneri concrete privind mecanismul de plafonare a prețurilor, urmând ca o decizie să fie luată la reuniunea de urgență care va avea loc la 24 noiembrie.

Există voci care spun că nu ar fi nevoie de o plafonare acum, pentru că prețul gazelor naturale a scăzut în ultima vreme. Miniștrii sunt însă conștienți că piața este volatilă și este nevoie de o strategie pe termen lung. Comisia Europeană vrea o plafonare dinamică a prețului la tranzacțiile cu gaze naturale. Asta înseamnă că limitele plafonului trebuie să fie flexibile, adică să poată fi schimbate în fiecare zi. Principalii opozanții ai mecanismului de plafonare sunt Germania și Olanda.

Jozef Sikela, vicepremierul Cehiei: „Miniștrii au sprijinit în mare măsură introducerea unui plafon dinamic al prețurilor la electricitate și gaze, care ar limita creșterile excesive ale prețurilor în cazul în care există panică pe piață. Am avut, de asemenea, o discuție privind plafonarea prețului la gaze și mecanismul de corecție din TTF. Aici, după cum vă puteți imagina, avem opinii destul de diferite cu privire la acest mecanism. Întrebarea principală este cum să ne asigurăm că plafonarea ne va permite în continuare să cumpărăm gazul de care avem nevoie de pe piață.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE