Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grindeanu: Săptămâna viitoare atingem borna de 1.000 km de autostradă

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, marţi, în Prahova, că săptămâna viitoare va fi atinsă ţinta de 1.000 km de autostradă, întrucât va fi dat în circulaţie lotul Nuşfalău - Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvaniei, potrivit Agerpres.

"Până la finalul anului viitor, minimum 250 de km de autostradă (vor fi daţi în circulaţie - n.r.). Cred că săptămâna viitoare vom atinge borna de 1.000 de km, fiindcă se dă în circulaţie lotul de la Nuşfalău la Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei, şi atingem acea bornă de 1.000 de km", a declarat Grindeanu.

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au efectuat o vizită de lucru pe loturile 1 şi 2 din Autostrada Ploieşti - Buzău, Mizil.

În context, Grindeanu a vorbit despre stadiul lucrărilor, punctând că pe lotul Mizil - Pietroasele este o întârziere, dar se așteaptă ca ritmul să fie sporit.

"Pe al doilea lot, Mizil - Pietroasele, există o zonă de întârziere pe jumătatea care e în construcţie cu compania din Bulgaria. Şi acolo au fost blocaje de acelaşi timp, cum aminteam mai devreme, şi aici le-am dat termen ca într-o lună să văd un ritm crescut, fiindcă altfel nu vreau să intrăm într-o zonă pe care nu mi-o doresc. Au fost depăşite toate obstacolele, ceea ce e important, şi unele dintre ele să ştiţi că nu au fost din vina companiilor care execută. Am mai spus lucrul ăsta, unele proiecte au fost făcute din birou, iar acele lucruri se văd în faza de execuţie. Aceleaşi probleme le-am avut şi pe lotul celălalt, dar s-au depăşit. De aceea, mă aştept ca în următoarea lună ritmul să fie unul sporit. Resurse financiare există, nu e o problemă de bani. Deci, aici mă aştept să văd un ritm crescut", a subliniat ministrul Transporturilor.

Totodată, el a spus că ţinta este ca anul viitor să se circule pe autostradă de la Craiova până la Constanţa.

"Ideea este ca la anul, de la Craiova, cel puţin pe această variantă sudică, de la Craiova până la Constanţa să se poată circula pe autostradă. Acum venim pe zona aceasta de la Ploieşti încoace, pe primul tronson de la Dumbrava la Mizil - pe mare parte din el, lucrurile stau bine. Au fost deblocate toate lucrurile, au fost probleme cu gropile de împrumut, pânza freatică foarte sus, nivelul şi, de asemenea, descărcări arheologice foarte multe, neaşteptat de multe. Dar aici ritmul e unul care, să spunem, e mulţumitor. Sper să recupereze şi ultima parte de tronson", a adăugat ministrul.

Grindeanu: Nu s-a pierdut nici măcar un euro

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a explicat faptul că, prin reducerea celor 2,1 miliarde de euro din PNRR, nu s-a pierdut "nici măcar un euro" pe zona de transporturi.

"România a fost nevoită să reducă cu 2,1 miliarde din PNRR. Asta nu a decis Guvernul Ciolacu. Din 2,1 miliarde nu s-a pierdut nici măcar un euro pe transporturi şi nici pe celelalte componente. Tot ce înseamnă achiziţii care erau prinse pe PNRR pe material rulant le-am mutat pe fondul de modernizare. Deci, acele lucruri vor fi făcute în continuare pe fonduri europene. Noi plătim acum factura de a scoate şi a reduce cu 2,1 miliarde de euro din zona de granturi, pentru că a fost unul deştept în trecut, care e şi cu gură mare acum. Pe zona de transporturi, toate proiectele au în continuare acoperire financiară din fonduri europene pe alte tipuri de finanţare", a arătat ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE