Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiectele finanțate din PNRR. Ce a făcut România cu banii primiți de la Comisia Europeană

Guvernul României va purta discuții decisive săptămâna aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene. Ministrul Muncii, Ministrul Finanțelor și Ministrul Fondurilor Europene se află la Bruxelles, unde vor negocia reforma pensiilor speciale, ținta de deficit bugetar, dar și modificarea PNRR.

România a beneficiat inițial de o alocare de 29 de miliarde de euro pentru implementarea PNRR. Însă, după ce am avut o creștere economică peste așteptări, Comisia Europeană ne-a transmis că trebuie să renunțăm la 2 miliarde de euro. Până acum, țara noastră a primit 6,3 miliarde de euro, iar în luna septembrie ar trebui să încasăm încă 2,8 miliarde, din tranșa numărul 2. Nu mai putem solicita alți bani, până când nu ducem la capăt reforma pensiilor speciale, lege care va fi refăcută după negocierile din aceste zile, de la Bruxelles.

Conform datelor oficiale, până acum au fost investiți în România în jur de 860 de milioane de euro din PNRR.

O parte din această sumă a mers pe șantierul autostrăzii Focșani - Bacău

Acest proiect face parte din Autostrada A7, cunoscută și drept Autostrada Moldovei. Lucrările au început în acest an și ar urma să fie gata, până în 2025. Constructorii decontează din suma totală, pe măsură ce lucrările avansează, iar în timp se ajunge la finanțarea totală de 633 de milioane.

Au mai fost alocați bani pentru institutul de oncologie de la Timișoara, care ar trebui să fie gata în următorii doi ani. Și Serviciul de Telecomunicații Speciale a beneficiat până acum de bani din PNRR, pentru protecția datelor.

Până la finalul anului, Guvernul estimează că ar mai putea cheltui aproape 1 miliard de euro din PNRR

Conform documentelor, universitățile de stat din România ar putea accesa până la 40 de milioane de euro pentru digitalizare. Spitalele ar putea primi până la 34 de milioane de euro pentru lucrări de infrastructură. De asemenea, peste 100 de creșe ar putea fi echipate în acest an. Cu ajutorul banilor europeni ar trebui să dezvoltăm și rețeaua de piste pentru biciclete, până la finalul anului.

Autoritățile locale vor putea folosi bani din PNRR pentru a reabilita clădiri publice, în special acolo unde activează instituții ale statului. România va putea investi alte 4 milioane de euro pentru modernizarea unor muzee din țară și chiar pentru deschiderea unor noi centre culturale.

Nu în ultimul rând, Comisia Europeană ne oferă peste 300.000 de euro pentru plantarea de copaci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE