Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNL și PSD și-au prezentat bilanțul separat, după șase luni de guvernare

PSD și PNL guvernează împreună, dar sărbătoresc separat. Principalele partide ale coaliției și-au prezentat bilanțul de guvernare în localități diferite.

Bilanțul PNL

Premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a vorbit despre realizările din ultimele șase luni, în fața primarilor liberali.

„Astăzi, după șase luni de guvernare, avem cea mai mare creștere economică din UE și peste 90 de miliarde de euro la dispoziție pentru dezvoltarea și modernizarea României. Trebuie să continuăm investițiile, iar cele 90 de miliarde de euro, bani europeni din programele operaționale și din PNRR, iar aici fac o paranteză, astăzi am mai avut o ședință în care am aprobat ultima ordonanță de urgență, care asigură Ministerului Investițiilor posibilitatea ca nu mai târziu de 31 mai să înainteze prima cerere de accesare a fondurile europene – deci facilităm venirea în țară a încă trei miliarde de euro. Guvernul a crescut ritmul de absorbție a fondurilor europene cu 7%, față de acum șase luni, iar estimările de plată comunicate Comisiei Europene acoperă deja necesarul de declarații de cheltuieli pentru anul 2022”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a transmis un mesaj de încredere primarilor PNL.

 „Avem nevoie să convingem, avem nevoie să câştigăm alegerile, avem nevoie să guvernăm. Faptul că suntem la guvernare, că preşedintele ţării provine din PNL (...) vi se datorează în mare măsură dumneavoastră, primarilor PNL”, a mai transmis premierul Ciucă, la reuniunea Ligii Aleşilor Locali PNL, de la Poiana Braşov.

Liberalii se vor reuni, vineri, tot la Poiana Braşov, în Consiliul Naţional, unde urmează să aibă loc alegeri pentru funcţiile de secretar general al PNL, prim-vicepreşedinte în domeniul strategiilor politice şi vicepreşedinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale, potrivit Agerpres.

Bilanțul PSD

Un bilanț al primelor șase luni de guvernare au făcut și social-democrații. Prezentarea a cuprins mai multe teme pentru cabinetul lui Marcel Ciolacu.

„Am decis să intrăm la guvernare acum şase luni, pentru că situaţia ţării devenise dramatică, guvernările anterioare au lăsat România în mijlocul unor crize suprapuse, dar, mai ales, au provocat o lipsă profundă de încredere. Nu mai era timp de experienţe politice care ar fi ţinut în continuare România captivă unui haos sanitar, economic şi social. Era timpul ca PSD să îşi asume din nou responsabilitatea şi să pună umărul la stabilizarea României în cea mai grea perioadă de după Revoluţie", a spus Marcel Ciolacu - președintele PSD, la Palatul Parlamentului.

Social-democrații și-au prezentat și intențiile pentru viitor.

„Românii trebuie să știe care e poziția PSD-ului, în legătură cu anumite probleme. PSD își va susține întotdeauna ideile și valorile, chiar și atunci când ele pot fi diferite de cele ale partenerilor de coaliție. Trebuie să semnăm toate contractele la Autostrada Moldovei. Sunt 322 de km. Acesta trebuie să fie un obiectiv de țară al României și vă asigur că îl vom face. „Cumpără românește” trebuie să fie firul roșu care să ne ghideze acțiunile.”

Criticile partidului AUR

Preşedintele AUR, George Simion, a făcut un bilanț negru, vorbind despre creșterile de prețuri din ultima perioadă.

George Simion a criticat activitatea PSD la şase luni de la intrarea la guvernare, afirmând că social-democraţii au „dublat” preţurile, au vândut „pe nimic” gazele naturale şi au „înţesat administraţia cu membri de partid”.

„Ambele partide care sunt la guvernământ fac bilanţul celor şase luni de guvernare. Paralel cu prima forţă politică din actuala coaliţie de guvernare, PSD (...) a continuat politica Partidului Naţional Liberal. PSD şi PNL au falimentat România. Am zis că trebuie să existe o voce în opoziţie care să facă un altfel de bilanţ al activităţii PSD, ce a făcut PSD de când este la guvernare", a afirmat Simion într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Parlamentului.

Cătălin Drulă a facut declarații, în același ton critic.

„Sunt măsurile PSD de tip iresponsabil, dar PNL nu mai există. Plastic vorbind, cumva au ajuns cârpa cu care lustruiește PSD guvernarea, ca să pară că e din două partide. PNL ca partid liberal de dreapta nu mai există. Această guvernare trebuia să aibă ca prioritate din reducerea cheltuielilor statului, din eficientizarea schemelor de personal”, a transmis Catălin Drulă, preşedintele interimar al USR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE