Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Greenpeace dă în judecată Comisia Europeană pentru categoria „verde” în care au inclus gazul și energia nucleară

Greenpeace va acționa în instanță Comisia Europeană în legătură cu decizia instituției de a include gazul și energia nucleară pe lista UE de investiții care pot fi etichetate ca fiind "verzi", a declarat joi grupul de campanie.

Conform normelor Comisiei Europene, anumite investiții în energie nucleară și gaze sunt considerate prietenoase cu clima. În septembrie, Greenpeace a solicitat o revizuire formală a normelor Comisiei, cerere respinsă de Bruxelles.

Acum, grupul de campanie a declarat că va depune o acțiune la instanța supremă a Uniunii Europene, în luna aprilie. Greenpeace va înainta această acțiune pe motiv că limitele de emisii de CO2 pentru centralele electrice pe bază de gaz sunt prea puțin stricte pentru ca UE să își atingă obiectivele climatice.

Vom lupta în instanță împotriva acestei false etichete verzi. Vom studia răspunsul Comisiei, dar ipocrizia lor necruțătoare în ceea ce privește combustibilii fosili și energia nucleară este greenwashing pe față, iar noi putem dovedi acest lucru. Aceiași poluatori pe care Ursula von der Leyen vrea să îi recompenseze cu o etichetă sustenabilă sunt cei responsabili pentru multe dintre greutățile cu care se confruntă oamenii în prezent, cum ar fi sărăcia energetică și urgența climatică.”, a declarat Ariadna Rodrigo, responsabilă de campania Greenpeace UE pentru finanțare durabilă, potrivit Greenpeace România.

Ce răspuns a dat Comisia Europeană

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că a evaluat afirmațiile și a concluzionat că regulile sale privind finanțarea ecologică nu contravin legislației de mediu.

„Comisia nu va modifica Actul Delegat Complementar”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că regulile au etichetat investițiile în gaze și nucleare drept verzi în „condiții stricte”, care vor fi revizuite la fiecare trei ani.

„Acest lucru se aliniază cu calea noastră către zero net , unde gazul și nuclearul sunt recunoscute ca părți importante ale tranziției în mai multe state membre”, a spus purtătorul de cuvânt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE