Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Google trebuie să elimine datele inexacte din rezultatele căutărilor

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Google trebuie să șteargă datele din rezultatele căutărilor online dacă utilizatorii pot dovedi că informațiile sunt vădit inexacte, a decis Curtea Europeană de Justiție.

Persoanele din Europa au deja dreptul de a cere motoarelor de căutare să șteargă linkurile către informații învechite sau jenante despre ele, chiar dacă acestea sunt adevărate, în conformitate cu un principiu cunoscut sub numele de "dreptul de a fi uitat".

Însă reglementările declanșează adesea discuții care pun în balanță preocupările legate de confidențialitate și libertatea de informare.

"Drepturile persoanei vizate la protecția vieții private și la protecția datelor cu caracter personal prevalează, ca regulă generală, asupra interesului legitim al utilizatorilor de internet care ar putea fi interesați să acceseze informațiile în cauză", a declarat instanța în hotărârea sa.

"Acest echilibru poate depinde, totuși, de circumstanțele relevante ale fiecărui caz în parte, în special de natura informațiilor respective și de caracterul lor sensibil pentru viața privată a persoanei vizate, precum și de interesul publicului de a dispune de aceste informații", a adăugat instanța.

"Cu toate acestea, dreptul la libertatea de exprimare și de informare nu poate fi luat în considerare în cazul în care, cel puțin o parte - care nu este de importanță minoră - a informațiilor găsite în conținutul la care se face referire se dovedește a fi inexactă", a mai declarant instanța.

Pentru a evita o povară pentru utilizatori, instanța a precizat că o astfel de dovadă nu trebuie să provină dintr-o decizie judiciară împotriva editorilor de site-uri web, ci utilizatorii trebuie doar să furnizeze dovezile.

Atunci când un utilizator prezintă "dovezi relevante și suficiente" care pot demonstra "inexactitatea manifestă" a informațiilor pe care dorește să le vadă eliminate de pe internet, operatorul motorului de căutare este obligat să dea curs acestei cereri, a declarat instanța.

Dreptul de a fi uitat

Aceeași instanță a stabilit în 2014 dreptul de a fi uitat, afirmând că oamenii pot cere motoarelor de căutare să elimine informațiile inadecvate sau irelevante din rezultatele web care apar în urma căutărilor pentru numele lor.

Hotărârea a precedat normele de referință ale UE în materie de confidențialitate, care au intrat în vigoare în 2018 și care prevăd că dreptul de a fi uitat este exclus atunci când prelucrarea datelor cu caracter personal este necesară în scopul libertății de informare.

Distribuie

Taguri