Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gitanas Nauseda și-a anunțat victoria în alegerile prezidențiale din Lituania

Gitanas Nauseda, președintele în exercițiu al Lituaniei, a fost reales duminică, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, arată rezultatele oficiale parțiale. În același tip, rivala sa și-a recunoscut înfrângerea, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Comisia Electorală din Lituania a anunțat că Gitanas Nauseda a primit 76% din voturi, după numărarea a 80% din buletinele de vot. Premierul lituanian Ingrida Simonyte a declarat că îl ”felicită pe preşedintele ales al Lituaniei”.

Prima reacție a lui Gitanas Nauseda după ce a câștigat alegerile prezidențiale din Lituania

Poporul lituanian ”mi-a încredinţat un mare mandat de încredere şi sunt foarte conştient că va trebui să preţuiesc acest credit de încredere”, a declarat Nauseda (60 de ani), după ce a fost felicitat de rivala sa.

”Acum că am cinci ani de experienţă, cred că voi putea folosi corect cu siguranţă această bijuterie, în primul rând pentru a atinge obiectivele de bunăstare pentru toţi locuitorii Lituaniei”, a adăugat președintele în exercițiu al Lituaniei.

Cine este Gitanas Nauseda

Fostul bancher Gitanas Nauseda s-a impus ca politician de centru-dreapta. Pro-european, președintele lituanian este considerat un apărător ferm al Ucrainei, pe durata primului său mandat.

Preşedintele Lituaniei conduce politica de apărare şi externă şi participă la summiturile UE şi NATO, dar trebuie să consulte Guvernul şi Parlamentul pentru a numi oficiali de rang înalt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE