Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lituania e pregătită să trimită militari în Ucraina pentru a se antrena după amenințările nucleare ale Rusiei

Lituania este pregătită să trimită militari pentru o misiune de antrenare a trupelor în Ucraina, în pofida amenințărilor nucleare ale Rusiei, a afirmat premierul lituanian Ingrida Simonyte pentru publicația Financial Times, citată de The Moscow Times. Șefa Guvernului de la Vilnius a reacționat în contextul în care Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că forțele ruse se pregătesc să efectueze exerciții cu arme nucleare ca urmare a ”amenințărilor și provocărilor” occidentale.

”Dacă ne-am gândi doar la reacţia Rusiei, atunci nu am putea trimite nimic (în Ucraina). La fiecare două săptămâni auzi că (Moscova) va lansa un atac nuclear asupra cuiva”, a declarat premierul lituanian, conform sursei citate.

În calitate de stat membru UE și NATO, Lituania a confirmat disponibilitatea de a trimite soldați în misiuni de antrenament în Ucraina. Șefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte, a evidențiat că există o aprobare din partea Parlamentului în acest sens, însă Kievul nu a solicitat încă acest lucru.

Lituania este unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei. Ţara baltică îşi exprimase anterior deschiderea faţă de ideile preşedintelui francez Emmanuel Macron referitoare la mobilizarea de trupe terestre occidentale în Ucraina. Cu toate acestea, alte state - inclusiv Germania - resping cu fermitate această idee, notează agenția dpa, citată de Agerpres.

Ingrida Simonyte recunoaşte că Rusia ar percepe desfăşurarea de trupe străine în Ucraina drept o provocare, însă nu crede că Moscova ar recurge efectiv la armele nucleare, în pofida unui exerciţiu cu arme nucleare tactice anunţat luni de Rusia.

De asemenea, premierul lituanian a acuzat Rusia de intensificarea atacurilor asupra infrastructurilor civile din Ucraina, o modalitate prin care Moscova încearcă să intimideze populaţia şi să provoace un nou aflux de refugiaţi dinspre Ucraina.

La ianuarie 2024, statele baltice au semnat un acord pentru a crea o linie de apărare comună. Demersul are scopul de a consolida Flancul Estic al NATO, la granița cu Rusia și Belarus, relatează Euronews.com. Foste republici sovietice, Letonia, Lituania și Estonia sunt acum state membre UE și NATO. Sunt de asemenea aliați ai Ucrainei, țară pe care Rusia a invadat-o începând din februarie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE