Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania: industrii întregi s-ar putea prăbuși fără gaz rusesc suficient. Avertisment fără precedent

Publicat de: Dan Stancu

Industrii întregi din Germania s-ar putea prăbuși din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale din Rusia. Avertismentul vine de la cel mai important lider sindical german.

„Industrii întregi sunt în pericol de prăbușire permanentă din cauza blocajelor în alimentarea gaz: industria aluminiului, a sticlei, industria chimică”, a declarat Yasmin Fahimi, șefa Federației Germane a Sindicatelor, pentru publicația „Bild am Sonntag”. „Un astfel de colaps ar avea consecințe masive pentru întreaga economie și locurile de muncă din Germania”, a adăugat Fahimi.

Industria chimică, care are aproximativ 346.000 de angajați, este a treia ca mărime din Germania, potrivit Germany Trade & Invest, agenția de promovare a investițiilor din țară.

Germania – cea mai mare economie a Europei – se bazează pe gazul natural din Rusia, care reprezintă 35% din importurile sale de combustibil. Tot sectorul industrial importa aproape toate gazele naturale pe care le folosește, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din mixul energetic total al țării, potrivit ministerului economiei.

Criza energetică a țării duce deja inflația la maxime record, ceea ce amenință stabilitatea socială, a declarat Fahimi pentru Bild am Sonntag. Gigantul gazier de stat rus Gazprom a redus deja fluxurile de gaze către Germania prin conducta-cheie Nord Stream 1 cu 60% față de luna trecută, invocând un blocaj de echipamente în Canada, ca urmare a sancțiunilor privind războiul din Ucraina.

Situația s-ar putea înrăutăți în curând

Berlinul se teme că situația s-ar putea înrăutăți după închiderea programată a conductei pentru întreținere în perioada 11 iulie - 21 iulie. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat săptămâna trecută că fluxurile de gaze naturale ar putea să nu se reia după lucrările programate, ceea ce ar avea, la rândul său, un impact asupra stocării combustibilului înainte de iarnă, când cererea va crește.

„Nu avem de-a face cu decizii haotice, ci cu un război economic, complet rațional și foarte clar”, a declarat Habeck la un eveniment care a avut loc sâmbătă, informează Bloomberg.

Germania – cea mai mare economie a Europei – a trecut, luna trecută, în a doua etapă a planului său de gaze de urgență în trei etape, după ce Rusia a încetinit livrările către țară. Dacă situația se înrăutățește, țara ar putea începe raționalizarea gazelor naturale în ultimul plan în trei etape, după cum a subliniat ministerul economiei din Germania.

Și Guvernul României ia în calcul ca în această iarnă, dacă nu se reuşeşte aducerea din import a cantităţilor de gaze aşa cum sunt planificate, să impună o raţionalizare a consumului pentru companii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE