Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania face apel la solidaritate în lupta împotriva schimbărilor climatice

Delegații din aproape 40 de țări s-au reunit la Berlin pentru dialogul climatic în format Petersberg. Reuniunea de două zile pune bazele conferinței climatice, care va avea loc în Dubai la finalul anului. Activiștii cer eliminarea combustibililor fosili și creșterea ajutorului pentru țările sărace afectate de încălzirea globală.

Combaterea schimbărilor climatice necesită un termen-limită global pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili. Acesta a fost unul dintre principalele mesaje ale conferinței de la Berlin. În plus, ministrul german de Externe a declarat că obiectivul emisiilor zero poate fi atins numai prin solidaritate și cooperare între țările industrializate și cele în curs de dezvoltare.

”La ultima conferință privind clima, am văzut că nu am reușit să obținem suficiente rezultate cu toate țările din lume. De aceea, dorim să-i reunim aici, la Berlin, pe reprezentanții țărilor industrializate, ai micilor state insulare, ai economiilor emergente, care vor cu adevărat să dea o mână de ajutor, care vor să gândească nonconformist și să găsească soluții pentru modul în care putem într-adevăr să ținem sub control criza climatică,” a spus Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

Menținerea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială

Evenimentul este un pas cheie în negocieri înaintea summitului COP 28 din decembrie. Într-o intervenție video, secretarul general al ONU a susținut că sunt încă multe de realizat.

”Până la sfârșitul COP 28, contez pe toți liderii G20 să se angajeze la noi contribuții ambițioase stabilite la nivel național, care să acopere toate emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga economie și să decidă obiective absolute de reducere a emisiilor pentru 2035 și 2040. Îndemn toate părțile să se asigure că, la COP 28, se va oferi finanțare pentru pierderi și daune,” a explicat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Activiștii climatici se tem că unele țări susțin ideea captării carbonului ca mijloc de a permite extracției de petrol și gaze să continue sau chiar să se extindă. Guvernele mondiale s-au angajat să mențină încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, dar timpul trece.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE