Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța își va spori forțele pe flancul estic al NATO, după loviturile cu rachete rusești asupra Ucrainei

Publicat de: Elena Moldoveanu

Franța afirmă că își va întări prezența militară pe flancul estic al NATO în următoarele săptămâni cu trupe, tancuri și arme suplimentare. Această decizie vine în contextul în care Rusia și-a intensificat războiul din Ucraina în această săptămână cu atacuri masive cu rachete în întreaga țară. De asemenea, președintele Macron a făcut un anunț săptămâna trecută privind un fond de armament de 100 de milioane de euro pentru Ucraina.

Franța își dublează forțele în noiembrie

„Având în vedere situația de pe flancul estic al NATO, având în vedere violența luptelor din Ucraina, în acest război condus de Federația Rusă, președintele Republicii a decis să ridicăm poziția noastră defensivă pe flancul estic al Europei”, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, în cadrul unei audieri a Comisiei de apărare a Senatului.

Parisul, care este națiunea-cadru a unei misiuni NATO în România, dispune în prezent de 350 de militari francezi, precum și de belgieni și olandezi, și intenționează să desfășoare în țară, în următoarele săptămâni, o duzină de vehicule blindate de infanterie și numeroase tancuri Leclerc, a precizat Lecornu.

Acest lucru ar însemna că Parisul își dublează forțele în zonă în noiembrie, a declarat o sursă militară. Ministrul apărării a declarat recent că Franța și-ar putea crește și mai mult resursele. El a mai spus că forțele franceze vor fi întărite în Lituania, prin desfășurarea de avioane de vânătoare Rafale, și în Estonia, unde o companie de infanterie ușoară întărită va fi desfășurată cu încă 100 de soldați care se vor adăuga celor 300 deja staționați acolo.

Potrivit estimărilor ministerului, efortul bugetar francez de consolidare a poziției defensive a NATO în Europa de Est ar trebui să coste între 600 și 700 de milioane de euro în acest an. În același timp, Parisul este mai deschis în ceea ce privește eforturile sale de a ajuta Kievul să se apere, chiar dacă marja sa de manevră rămâne limitată, în timp ce unii îl acuză că nu face suficient pentru Ucraina.

Crearea unui fond special

Emmanuel Macron a anunțat vineri crearea unui „fond special” pentru ca Ucraina să poată „cumpăra direct de la producătorii noștri echipamentele de care are cea mai mare nevoie pentru a-și susține efortul de război”.

Președintele francez a confirmat că Parisul ia în considerare trimiterea a șase tunuri Caesar suplimentare Ucrainei, în plus față de cele 18 deja livrate. Aceste tunuri de 155 mm, nava amiral a artileriei franceze, au o rază de acțiune de 40 de kilometri.

Pe lângă cele 18 Caesar, Franța a furnizat până acum rachete antitanc și antiaeriene, vehicule blindate de front, combustibil, echipamente individuale și aproximativ 15 tunuri remorcate TRF1 de 155 mm. De asemenea, țara studiază posibilitatea de a livra 20 de vehicule blindate Bastion Kievului.

Potrivit Institutului Kiel pentru economie mondială, Franța se află pe locul 11 în ceea ce privește sprijinul militar acordat Ucrainei, cu un ajutor de 233 de milioane de euro de la începutul anului 2022, față de 25 de miliarde de euro din partea Statelor Unite, 4 miliarde de euro din partea Marii Britanii, 1,8 miliarde de euro din partea Poloniei și 1,13 miliarde de euro din partea Germaniei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE