Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FITS | Domnul Ibrahim și Florile din Coran. Eric-Emmanuel Schmitt, scriitorul-actor, pe scenă, la Sibiu

Publicat de: Euronews

Domnul Ibrahim și Florile din Coran, cartea lui Eric Emmanuel Schmitt, a fost adaptată în anul 2003 pentru marele ecran. Din distribuție, au făcut parte atunci Omar Sharif și Isabelle Adjani.

20 de ani mai târziu, cel care le dă viață, pe scena unui teatru, personajelor din carte este chiar cel care le-a creat, scriitorul. Piesa a fost jucată la Festivalul de Teatru de la Sibiu. Iar echipa Euronews a fost la premiera spectacolului.

Pe Eric-Emmanuel Schmitt publicul din România îl cunoaște foarte bine. Cărțile sale au fost și sunt traduse imediat după apariția lor în limba franceză.

Zilele acestea, l-am întâlnit într-o cu totul altă ipostază: într-un one-man show, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în piesa adaptată după cartea sa, Domnul Ibrahim și Florile din Coran.

Alida Mocanu, jurnalist: Știți? Publicul din România v-a citit romanele, iar acum, iată, îl descoperă și pe actorul Eric-Emmanuel Schmitt. Să vorbim deci despre actor, nu despre romancier. Actorul este diferit de autor?

Eric-Emmanuel Schmitt, scriitor: Mai întâi de toate, actorul este tânăr. Pentru că joc teatru doar de 10 ani. A început ca un hazard, dar nu prea cred în hazard. Eu cred că hazardul este haina pe care o îmbracă destinul. Un actor juca rolul Domnului Ibrahim, la Paris, și nu putea să joace în fiecare seară. M-au întrebat dacă aș putea să îl înlocuiesc. În Franța, chiar există tradiția ca un autor să îl poată înlocui pe un actor bolnav. Dar, în general, un autor urcă pe scenă cu textul său scris. Dar eu nu, eu am ales să joc ca un actor, nu să citesc. Și publicul a fost minunat. M-a primit foarte bine, s-au ridicat toți în picioare la final. Și mi-am zis că e bine. Atunci am început să fac lecții de dicție, să-mi corectez timbrul vocii, poziția corpului pe scenă. Și acum ador, ador să urc pe scenă. Nu joc des, doar 50 de seri pe an. Pentru că am nevoie de timp să scriu. Dar ador acest timp pe care îl impart cu publicul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE