Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FITS | Răzvan Mazilu, regizorul „Operei de trei parale”: „Cred că tot ceea ce vezi la teatru trebuie să-ți transfigureze viața și existența pentru câteva clipe”

Opera de trei parale este una dintre piesele de teatru fenomen ale secolului al XX-lea. Anul acesta, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, publicul a putut să se bucure de o repunere în scenă a faimoasei lucrări. Este un spectacol cu o scenografie impresionantă, din care nu lipsesc nici umorul, nici dramatismul. Regia, coregrafia și costumele spectacolului îi aparțin lui Răzvan Mazilu.

Opera de trei parale, celebra piesă de teatru-muzical, scrisă de dramaturgul german Bertolt Brecht, pe muzica lui Kurt Weill, este o imensă provocare pentru orice regizor de teatru.

„Am urcat în adolescență pe scena Operei și de atunci gândesc, creez, dansez și, iată, fac spectacole în numele frumosului și cu convingerea că teatrul aduce frumusețe în plus în viață și frumusețe în plus în lumea asta. Și da, cred în frumusețea imaginii scenice așa cum te uiți pur și simplu la un tablou și îți creează acel sentiment de transfigurare și o clipă pare că se transfigurează toată lumea, așa cred și că tot ceea ce vezi la teatru trebuie să-ți transfigureze viața și existența pentru câteva clipe. Și să uiți de urâtul cotidian”, spune Răzvan Mazilu, coregraf & regizor.

Cum rămâi fidel principiilor estetice pe scenă, în contextul în care arta teatrului se schimbă

„Cred că tu ca artist nu trebuie să ții cont de tendințe, după cum bate vântul și să încerci să te încadrezi într-un anumit tipar al vremii. Sigur că trebuie să gândești totul, să faci totul pe linia sensibilității spectatorului cotidian, dar asta oricum reiese organic din ceea ce faci atâta timp cât crezi foarte mult în manifestul tău artistic și estetic, că tot vorbim de frumusețe. Și oricum, dacă încerci și rămâi autentic, ceea ce faci se filtrează și se livrează oamenilor în cel mai firesc și frumos mod cu putință”, a adăugat regizorul „Operei de trei parale”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE