Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii au blocat centrul orașului Bruxelles și au incendiat cauciucuri chiar în timpul reuniunii miniștrilor Agriculturii

Centrul capitalei Belgiei, Bruxelles, a devenit din nou scena unor proteste ale fermierilor. Ei au blocat cu tractoare străzile și au incendiat cauciucuri și baloți de paie. Fermierii au reclamat mai multe probleme care le fac munca dificilă.

Totul s-a întâmplat în timp ce miniștrii Agriculturii din statele membre s-au reunit pentru a discuta despre aceste probleme și despre criza generată.

Fermierii au blocat centrul orașului Bruxelles

Mai multe vehicule agricole au fost aduse în fața instituțiilor europene. Din cauza haosului creat pe străzi și a fumului rezultat din incendiile cauciucurilor și baloților, forțele de ordine au apelat la tunurile cu apă.

VEZI GALERIA
5 imagini

Fermierii reclamă prețurile prea mici din supermarketuri, ca urmare a importurilor ieftine, ceea ce subminează producătorii locali, dar și regulile prea stricte în ceea ce privește normele de mediu.

"Este vorba de venituri, despre faptul că suntem săraci şi că vrem să ne asigurăm un trai decent. Nu suntem împotriva politicilor climatice. Dar ştim că, pentru a face tranziţia, avem nevoie de preţuri mai mari pentru produse, deoarece costă mai mult să producem într-un mod ecologic", a declarat Morgan Ody, coordonatoarea generală a organizaţiei agricole La Via Campesina, citată de Reuters.

Ea cere Uniunii Europene să stabilească niște prețuri minime și vrea ca țările UE să iasă din acordurile de liber schimb care permit importul de produse străine mai ieftine.

Pe una dintre pancartele aduse de protestatari apare "Stop EU Mercosur", cu referire la negocierile în curs pentru un acord comercial între Uniunea Europeană și grupul de ţări sud-americane din organizaţia Mercosur. Însă Comisia Europeană a precizat că încă nu au fost îndeplinite condițiile pentru acest acord.

La Bruxelles, miniștrii Agriculturii s-au adunat pentru a dezbate măsuri de reducere a presiunilor asupra fermierilor și de a găsi metode de stimulare a lor, printre care scutitrea fermelor mici de îndeplinirea unor standarde de mediu.

În plus, UE a revenit asupra unei propuneri privind normele climatice, cu elemente care trebuiau implementare până în 2040, pentru a reduce emisiile din agricultură. Pentru moment, acea variantă este suspendată. UE a retras și o lege privind reducerea pesticidelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE