Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fenomenul Taylor Swift - The Eras Tour, cel mai profitabil turneu al tuturor timpurilor

Taylor Swift a devenit primul artist numit „person of the year” – persoana anului în 2023. Filmul despre turneul ei, „Eras Tour” a spart box-officeul - Iar lista nu se oprește aici. Mai multe despre concertele ei și cum a câștigat inimile tinerilor din intreaga lume ne-a spus Elena Moldoveanu – care face parte din cei peste aproximativ 100 de milioane de fani ai artistei.

Swifties, uniți de muzica și experențele lui Taylor Swift

Cu peste aproape 280 de milioane de urmăritori pe Instagram, cântăreața a adunat o bază de fani loiali, așa numiții Swifties, atenți la fiecare mișcare și cuvânt pe care îl rostește tânăra de 34 de ani. Fani care au fost cu ea încă de la început și cel mai important, au crescut pe versurile lui Taylor.

Elena: Să fii Swifty reprezintă mai mult decât ar fi pur și simplu fanul lui Taylor Swift, decât a te bucura de melodiile ei și de modul ei de a fi. Reprezintă o adevărată comunitate din care poți să faci parte și în care poți să înveți foarte multe lucruri, să te conectezi cu foarte multe persoane care au experiențe similare cu tine sau de la care poți învăța mai multe lucruri. Și în sine să fi swiftie reprezintă o experiență, atât o experiență muzicală, cât și o experiență emoțională.

Ea nu se ferește în a spune tot timpul adevărul, în a-și împărtăși cu fanii propriile dureri, propriile tragedii. Este tot timpul foarte deschisă cu ceea ce se întâmplă în viața ei și îi încurajează pe oameni să fie la fel deschiși, să nu aibă frică și să-și trăiască viața la maxim.

Taylor a îndemnat tinerele din ziua de astăzi să vorbească despre problemele prin care trec, și să nu le fie rușine să iubească, să urască, să sufere.

În mare parte foarte multe dintre melodii și foarte multe dintre albume explorează viața ei și în special viața amoroasă pentru că ea este cunoscută pe internet ca, trecând dintr-o relație în cealaltă. A avut destul de mulți iubiți celebri, dar nu s-a ferit să spună, să vorbească în melodiile ei despre abuzurile din relațiile ei, să vorbească despre manipulare, despre toate traumele prin care a trecut fiind și traume prin care a trecut încă de la o vârstă destul de fragedă și asta cred că a dat voce foarte multor femei de toate vârstele: să iasă și să vorbească despre traumele lor și acesta este lucrul meu preferat la ea.

Eras Tour a provocat în California o activitate seismică egală cu un cutremur cu magnitudinea de 2,3

Pe 17 martie 2023 Taylor Swift  a început ce-l de-al 6-a turneu al carierei: Eras Tour, care se va desfășura până în decembrie 2024. În orașele în care au fost concerte până acum, numărul de călători în transportul în comun a crescut, iar hotelurile erau pline ochi. Santa Clara, un oraș din nordul Californiei, a devenit pentru scurt timp "Swiftie Clara". În Seattle, fanii care dansau în timpul concertului au provocat o activitate seismică despre care un seismolog a spus că a fost egală cu un cutremur cu magnitudinea 2,3 – a anunțat CNN.

În plus, Eras Tour este pe pe cale să devină turneul cu cele mai mari încasări al unui artist din toate timpurile –  ce se preconizează că vor întrece 4 miliarde de dolari. Motivul, ne spun fanii, este ca turneul nu este doar despre muzică este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. 

Elena: Într-adevăr Eras Tour a fost și el un adevărat fenomen, s-a scris foarte mult despre el și a fost foarte popular pe Tiktok în special.

Este un show într-adevăr foarte avansat pentru că are o discografie foarte elaborată, numeroase ținute, elemente surpriză și are într-adevăr o armată de fani pe care i-a mobilizat iar aceștia în timpul turneelor chiar schimbau aceste brățări ale prieteniei între ei tocmai pentru a se cunoaște mai bine cu ceilalți, pentru a-și împărtăși gândurile și pentru a își asorta ținutele cu brățările.

Fanii își fac propriile ținute pentru a merge la concertele lui Taylor și împart brățări ale prieteniei

Pe lângă brățări, fanii au început sa își facă și propriile haine pentru a merge la concert: fiecare inspirate dintr-o melodie sau un album al artistei.

Elena: Fanii s-au lăsat inspirați unii de ceilalți și și-au făcut singuri ținutele pentru a participa la diversele concerte din turneu. S-au inspirat foarte mult din ținutele ei anterioare, atât cele clasice pe care le poartă la concert, cât și cele din videoclipuri muzicale, folosind evident elemente specifice lui Taylor precum sclipiciul, paietele, roz-ul și chiar acolo unde se poate, instalațiile de lumini - foarte foarte creative. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult la acest trend este faptul că îi încurajează pe oameni către o moda sustenabilă, pentru că oamenii au folosit tot felul de materiale pe care le-au găsit în casă, au și au încercat să dea o viață nouă unor haine pe care nu le-am mai purtat de foarte mult timp.

Iar cum melodiile lui Taylor spun povești de dragoste, în timpul concertelor câțiva dintre fani au “trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.

Elena: Un alt trend foarte popular în acest an tot inspirat de concertele ei a fost au fost cererile în căsătorie în timpul melodiei „Love Story” . Există un vers în care Romeo o cere pe Julieta în căsătorie, iar foarte mulți tineri și-au dus partenerele la concertul lui Taylor Swift și fiind inspirați de acest vers au făcut marele pas, ceea ce este într-adevăr un love story - o poveste dragoste.

Taylor Swift a transformat cinematografele în săli de dans

Succesul de care s-a bucurat turneul nu a rămas doar pe Tik Tok: a ajuns și în cinematografe. Pe 13 octombrie 2023 a fost lansat filmul „Taylor Swift: Eras Tour” care a reușit sa transforme sălile de film în unele  - de dans. În nici două luni de la lansare, revista Time a anunțat că a devenit cel mai profitabil film despre un concert al tuturor timpurilor. Tot în Time, și tot în decembrie, Taylor Swift a fost numită persoana anului 2023. A fost nevoie de doua pagini pentru a acoperi toate reușitele ei, printre care:

-        Singura artistă care a avut trei albume pe locul 1 în topul Billboard 200 într-un an calendaristic - de două ori.

-        Singura  artistă care s-a întrecut pe sine însăși pe locul 1 - de două ori.

-        Cântăreața  care l-a depasit pe Elvis Presley pentru cele mai multe săptămâni cumulate petrecute pe locul 1 în Billboard 200. Este ântrecuta doar de The Beatles.

-        Cea mai ascultată artistă atât pe Apple Music, cât și pe Spotify, cu peste 26 miliarde de stream-uri.

-        Cele mai multe nominalizări la premiile Grammy pentru "Cântecul anului" din istorie.

-        Cel mai premiat artist din istoria American Music Awards.

-        Caștiguri: 1,1 miliarde de dolari.

-        Vârsta: 34 de ani.

Toate aceste reușite - incredibile. Pentru fani însă, Taylor a meritat acest titlu pentru simplul fapt că a oferit noii generații puterea de a păși cu curaj în viață.

Elena: Într-adevăr, în anul 2023, Taylor Swift a fost un adevărat fenomen, ocupa ocupat primele pagini a mai multor publicații foarte celebre. Tot ceea ce făcea apărea în presă, era pur și simplu urmărită peste tot de presă, dar toate acestea se întâmplă pentru că ea a reușit să dea voce tinerilor, a reușit să dea voce oamenilor care aveau nevoie să își găsească puterea, să-și găsească curajul. Și ea le-a promis tot timpul fanilor ei că le va fi alături și că ei vor găsi susținere în ea.

Să nu uităm așadar că Eras Tour nu a ajuns încă la final – urmează încă un an plin de concerte în care vom auzi cu siguranță din ce în ce mai des de Taylor Swift.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE