Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iubitorii de stele căzătoare şi pasionaţii de astronomie se pot aştepta în curând la un nou spectacol interesant pe cerul nocturn, întrucât ploaia de meteori Geminide va ajunge la apogeu în zilele următoare, informează DPA, citată de Agerpres.

Apogeul acestei ploi de meteori este aşteptat pentru 14 decembrie, în jurul orei 19:00 GMT.

"Cu un număr teoretic de până la 150 de meteori pe oră, Geminide este considerată cea mai bogată ploaie de meteori a anului", a anunţat VdS, o organizaţie de astronomi amatori din Germania.

"În practică, în funcţie de luminozitatea cerului nocturn, veţi vedea între 30 şi 60 de meteori, ceea ce înseamnă o stea căzătoare la fiecare 1-2 minute", a transmis asociaţia germană.

Ploaia de meteori Urside este aşteptată să sosească după alte câteva zile, puţin înainte de Crăciun.

Cea mai mare activitate a acestei ploi de meteori se va produce în noaptea dintre 22 şi 23 decembrie, în jurul orei 24:00.

Cum poate fi văzută ploaia de meteori Geminide

Pentru a vedea cel mai bine meteorii Geminide, pasionaţii de astronomie trebuie să privească bolta cerească spre est, în cursul serii. Potrivit asociaţiei germane de astronomi amatori, şi alte corpuri cereşti foarte strălucitoare vor fi la rândul lor vizibile, dacă vremea o va permite.

Aceşti meteori par să provină din constelaţia Gemenii, aflată pe bolta cerească spre sud în timpul nopţii şi spre nord-vest în cursul dimineţii.

"Imediat după ce se întunecă afară, puteţi începe să îi căutaţi cu privirea pe cer", a anunţat aceeaşi asociaţie germană.

Condiţiile de vizionare a acestui fenomen astronomic ar trebui să fie deosebit de bune, întrucât o Lună Nouă va avea loc cu doar o zi înaintea perioadei de apogeu, ceea ce înseamnă că luminozitatea din partea Lunii se va afla la un nivel minim şi nu va perturba vizionarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE