Oamenii din Fâșia Gaza se confruntă cu foamete acută, iar printre cei mai afectați sunt copii. Spitalele sunt pline de minori malnutriți. Peste o sută de organizați umanitare internaționale cer Israelului, într-o declarație comună, să pună capăt blocadei și să restabilească complet livrările în regiune de alimente, apă potabilă și medicamente. Vă atenționăm că urmează imagini și informații cu un puternic impact emoțional.
Doar într-un spital din Fâșia Gaza, de la începutul lunii iulie, cinci copii au murit din cauza foametei. Situația se înrăutățește rapid, iar perspectivele sunt dramatice, avertizează lucrătorii umanitari. Organizația Națiunilor Unite atrage atenția că 100 de mii de femei și copii au nevoie urgentă de tratament pentru malnutriție.
Rana Soboh, nutriționist la organizația umanitară MedGlobal din SUA: „Situația din Gaza este catastrofală, din rău în mai rău. Din păcate, am avut cinci decese la spital din cauza malnutriției. Dacă în luna mai nu am avut niciun deces, apoi în iunie am avut două decese. Iar luna iulie nici nu s-a încheiat, iar noi avem deja cinci decese. Dintre aceste cinci, un caz ester din cauza lipsei de medicamente.”
Medicii spun că, în scurt timp, din lipsă de medicamente, nu vor mai putea să-i ajute pe bolnavi. De asemenea, cadrele medicale sunt epuizate din cauza lipsei alimentelor și a apei potabile. Iar părinții copiilor chinuiți de foamete spun că sunt neputincioși.
O „mare parte” a populației Fâșiei Gaza riscă să moară de foame, avertizează directorul general al OMS
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează că o „mare parte a populației riscă să moară de foame”, în timp ce accesul umanitar rămâne blocat.
„Cele 2,1 milioane de persoane captive în zona de război care este Fâșia Gaza se confruntă și cu un alt ucigaș, în plus față de bombe și gloanțe: mor de foame. Asistăm acum la o creștere fatală a deceselor provocate de malnutriție'', a explicat directorul general al OMS.
Israelul se confruntă în acest timp cu o presiune internațională crescândă asupra situației umanitare grave din Fâșia Gaza și a relaxat parțial la sfârșitul lunii mai blocada totală impusă enclavei palestiniene la începutul lunii martie, blocadă ce a condus la o penurie foarte gravă de alimente, medicamente și alte bunuri de primă necesitate.
„Rata totală de malnutriție acută depășește 10%, iar peste 20% dintre femeile însărcinate sau care alăptează ce au fost examinate suferă de malnutriție, adesea severă. Solicităm un acces total și o încetare a focului, precum și o soluție politică (...), o soluție durabilă, și cerem de asemenea eliberarea ostaticilor, cum am spus întotdeauna'', a mai semnalat șeful OMS.
„Începând din 17 iulie, centrele de malnutriție acută severă sunt pline'' și duc lipsă de alimente terapeutice, a mai avertizat el.
Peste 1.000 de palestinieni uciși în timp ce așteptau ajutoare
ONU acuză armata israeliană că, de la sfârșitul lunii mai, a ucis peste 1.000 de persoane în Gaza care se aflau la cozi pentru ajutoare, majoritatea în apropierea centrelor Fundației umanitare Gaza (GHF). Aceste acuzații agravează tensiunile internaționale asupra Tel Avivului.
În replică, Israelul acuză Hamas că exploatează criza umanitară, furând alimentele distribuite și revânzându-le, sau deschizând focul asupra civililor aflați la coadă.
Un spital din Gaza afirmă că 21 de copii au murit de foame sau de subnutriție
În ultimele zile, spitalele din Gaza raportează o creștere alarmantă a deceselor cauzate de malnutriție severă. La spitalul Al-Shifa, dar și în unități din Deir al-Balah și Khan Younis, 21 de copii au murit din cauza foametei, potrivit medicilor locali.
Imagini cutremurătoare arată părinți plângând lângă trupurile copiilor răpuși de foame, precum Abdul al-Ghalban, un băiat de 14 ani devenit simbol al tragediei.
La spitalul Nasser, în sudul Fâșiei Gaza, imagini înregistrate de AFP arată părinți care plâng lângă trupul neînsuflețit al fiului lor Abdul al-Ghalban, mort de foame la vârsta de 14 ani. Băiatul slab ca un schelet tocmai fusese învelit într-un sac mortuar alb.
Apărarea civilă palestiniană a anunțat marți că loviturile israeliene au ucis 15 oameni, dintre care 13 în tabăra Al-Shati din nordul Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc mii de strămutați.
Raed Bakr, în vârstă de 30 de ani, tată a trei copii, a descris „o explozie foarte mare” care le-a zburat cortul în miez de noapte.
„Am crezut că e un coșmar. Foc, praf, fum și bucăți de corpuri aruncate în aer, resturi peste tot. Copii plângeau”, a declarat pentru AFP bărbatul, a cărui soție a fost ucisă anul trecut.
Biroul pentru Afaceri Umanitare al ONU (OCHA) arată că în zonă se găseau atunci între 50.000 și 80.000 de oameni, iar ordinele de evacuare ale armatei israeliene și zonele militarizate acoperă acum aproape 88% din suprafața Fâșiei Gaza.
O sută de organizații neguvernamentale avertizează cu privire la declanșarea „foametei în masă” în Gaza
Peste 100 de organizații neguvernamentale trag un semnal de alarmă privind „declanșarea foametei în masă” în Gaza. Deși există tone de alimente, apă, medicamente și echipamente în depozite din jurul regiunii, accesul umanitar este sever restricționat.
„Ajutoarele sunt blocate în depozite, în timp ce oamenii mor de foame la doar câțiva kilometri distanță”, avertizează ONG-urile semnatare, printre care se numără Medici Fără Frontiere, Amnesty International, Caritas și Oxfam.
ONU acuză armata israeliană de atacuri asupra celor care așteaptă ajutoare
Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului a acuzat armata israeliană că a ucis în Fâșia Gaza de la sfârșitul lunii mai peste 1.000 de persoane care căutau să obțină ajutor umanitar, în cele mai multe cazuri în apropiere de centre ale Fundației umanitare din Gaza (GHF), o organizație susținută de SUA și Israel, cu o finanțare opacă.
Israelul acuză la rândul său gruparea islamistă Hamas de exploatarea suferinței civililor, în special prin furtul de alimente distribuite pentru a le vinde apoi la prețuri exorbitante sau trăgând cu arme de foc asupra persoanelor care stau la coadă după ajutoare. GNF atribuie de asemenea Hamas responsabilitatea pentru agravarea situației umanitare.
Autoritățile israeliene afirmă periodic că lasă să treacă cantități importante de ajutoare, dar ONG-urile denunță numeroase restricții.
„În afara Gazei, în depozite - și chiar și în interior - tone de hrană, de apă potabilă, de materiale medicale, echipamente pentru adăposturi și carburant rămân neutilizate, iar organizațiile umanitare sunt împiedicate să aibă acces sau să le livreze', indică organizațiile neguvernamentale.
Secretarul general al ONU: „Foametea bate la toate ușile din Gaza”
Un semnal de alarmă a fost tras marți și de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a avertizat: „Foametea bate la toate ușile” în Fâșia Gaza.
În acest context, emisarul american Steve Witkoff se va deplasa săptămâna aceasta către o destinație europeană nedezvăluită, potrivit unor responsabili americani, care s-au exprimat sub condiția anonimatului. Potrivit acestora, Witkoff, pe care Donald Trump l-a trimis anterior în mai multe misiuni în Rusia pentru a negocia cu Kremlinul încetarea războiului în Ucraina - ar putea merge în Orientul Mijlociu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, obiectivul lui Witkoff este să obțină „un nou armistițiu (între Israel și Hamas), precum și un coridor umanitar pentru furnizarea de ajutoare”.
Negocierile între Israel și Hamas, în impas
După peste 21 de luni de război, Israelul continuă să bombardeze zilnic teritoriul de la granița sa de sud, unde Hamas- considerată organizație teroristă de SUA, UE și Israel - a preluat puterea în 2007.
Ultimele negocieri indirecte între Israel și Hamas în vederea unui armistițiu nu au reușit să înregistreze niciun progres.
Israelul vrea eliberarea tuturor ostaticilor care mai sunt în captivitate în Gaza, alungarea Hamas din enclavă și preluarea controlului asupra acestui teritoriu. În schimb, gruparea Hamas cere retragerea israelienilor din Fâșia Gaza, intrarea unor importante ajutoare umanitare și oprirea definitivă a războiului.