Israel și Hamas, aproape de un acord de încetare a focului în următoarele două săptămâni

Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas ar putea ajunge la un acord de încetare a focului și eliberare a ostaticilor din Fâșia Gaza în decurs de una sau două săptămâni, dar este puțin probabil ca un astfel de acord să fie încheiat într-o singură zi, a declarat miercuri un oficial israelian de rang înalt, informează joi Reuters.

Vorbind sub protecția anonimatului în timpul vizitei prim-ministrului Benjamin Netanyahu la Washington, oficialul israelian a declarat că, dacă cele două părți vor conveni asupra unui armistițiu propus de 60 de zile, Israelul va folosi acest timp pentru a oferi un armistițiu permanent ce ar impune dezarmarea grupării militante palestiniene. Dacă Hamas refuză, 'vom continua' operațiunile militare în Gaza, a declarat acesta.

Președintele american Donald Trump s-a întâlnit marți cu premierul Israelului pentru a doua oară în două zile pentru a discuta situația din Fâșia Gaza, emisarul președintelui SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, indicând că Israel și Hamas se apropie de un acord privind o propunere de încetare a focului mediată de SUA după 21 de luni de război.

Donald Trump afirmase anterior că s-ar putea ajunge la un acord în această săptămână, stârnind speculații cu privire la un posibil anunț înainte ca Benjamin Netanyahu să revină joi în Israel.

Însă miercuri președintele american a părut să prelungească oarecum termenul, declarând reporterilor că, deși un acord este „foarte aproape”- săptămâna aceasta sau chiar săptămâna viitoare -, totuși „nu este sigur”.

Negocieri fără progrese majore în Qatar

O sursă familiarizată cu viziunea Hamas a declarat că cele patru zile de discuții indirecte cu Israelul din Qatar nu au produs niciun progres în ceea ce privește principalele puncte sensibile.

Oficialul israelian care a informat reporterii la Washington a refuzat să ofere detalii despre negocieri.

Emisarul special al președintelui Trump pentru Orientul Mijlociu le-a declarat marți reporterilor, la o ședință de cabinet, că acordul anticipat va implica eliberarea a zece ostatici vii și a nouă decedați.

Vizita premierului Netanyahu a avut loc la puțin peste două săptămâni după ce președintele Trump a ordonat bombardarea siturilor nucleare iraniene în sprijinul atacurilor aeriene israeliene. Liderul de la Casa Albă a contribuit apoi la convenirea unui armistițiu în războiul de 12 zile dintre Israel și Iran.

Președintele Trump și consilierii săi au încercat să profite de orice impuls creat de slăbirea Iranului, care susține Hamas, pentru a împinge ambele părți spre un progres care să pună capăt războiului din Fâșia Gaza, comentează Reuters.

Premierul Netanyahu a profitat de vizita sa în SUA pentru a-i mulțumi public președintelui Trump pentru că s-a alăturat Israelului în atacul asupra Iranului.

Donald Trump a declarat în repetate rânduri că bombardamentul american asupra celor trei situri nucleare iraniene le-a 'distrus', deși unii experți au pus la îndoială amploarea pagubelor și au vehiculat posibilitatea ca Iranul să fi ascuns o parte din stocul său de uraniu îmbogățit înainte de atacuri.

Oficialul israelian a declarat că serviciile de informații ale țării sale au indicat că uraniul îmbogățit al Iranului a rămas la Fordo, Natanz și Isfahan, siturile pe care SUA le-au atacat luna trecută, și nu a fost mutat. El a sugerat însă că iranienii ar putea să reușească să aibă acces la uraniul din Isfahan, dar că ar fi dificil să îl ia de acolo.

Iranul neagă în mod constant că urmărește să se doteze cu arme nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE