Douăzeci și cinci de țări, între care Regatul Unit, Franța, Canada și Japonia, au cerut încetarea 'imediată' a războiului din Fâșia Gaza, asediată de Israel, într-o declarație comună publicată luni, transmit AFP și ANSA.
'Ne (...) unim în jurul unui mesaj simplu și urgent: războiul din Gaza trebuie să înceteze imediat', au scris miniștrii de externe ai celor 25 de țări, subliniind că 'suferința civililor din Gaza a atins noi culmi'.
Cei aproximativ două milioane de palestinieni asediați de Israel în Gaza sunt în pragul foametei după peste 21 de luni de la începutul actualului conflict, declanșat de un atac fără precedent al mișcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian, la 7 octombrie 2023.
'Modelul de distribuire a ajutoarelor implementat de guvernul israelian este periculos, alimentează instabilitatea și îi privează pe locuitorii din Gaza de demnitatea lor umană', au continuat semnatarii, referindu-se la Fundația Umanitară Gaza (GHF), susținută de Statele Unite și Israel.
GHF și-a început operațiunile la sfârșitul lunii mai, după o blocadă umanitară totală impusă de Israel timp de peste două luni. 'Este îngrozitor că peste 800 de palestinieni au fost uciși în timp ce încercau să obțină ajutoare', au mai scris miniștrii.
Marțea trecută, ONU a făcut cunoscut că de la sfârșitul lunii mai a înregistrat 875 de persoane ucise în timp ce încercau să procure alimente, între care 674 'în apropierea facilităților GHF'.
'Refuzul guvernului israelian de a oferi asistență umanitară esențială populației civile este inacceptabil', au denunțat semnatarii.
Aceștia au cerut totodată eliberarea ostaticilor 'deținuți cu cruzime' de Hamas.
Miniștrii de externe au mai precizat că 'se opun ferm oricărei inițiative care vizează modificarea teritoriului sau a demografiei teritoriilor palestiniene ocupate', și au cerut încetarea activităților de colonizare în aceste teritorii.
Țările semnatare sunt Australia, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Regatul Unit.
Declarația a fost semnată și de comisarul european pentru egalitate, Hadja Lahbib.