Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert în prevenirea incendiilor: Stăm foarte prost pe partea de educație când vine vorba de incendii

Tragedia de la Crevedia trage un semnal de alarmă asupra lipsei de educație pe parte de prevenție a incendiilor. Doi oameni au murit, iar alți zeci au suferit arsuri în urma celor două explozii de la stația GPL. Mai multe familii au rămas fără agoniseala de o viață.

Horia Nicolescu, expert în prevenirea incendiilor, a vorbit în direct la Euronews România despre lipsa de educație pe partea de prevenire a incendiilor cu care se confruntă țara noastră. Acesta spune că protecția la incendiu începe prin prevenire, iar dacă este făcută cum trebuie, sunt ocolite circa 95% din cazurile de incendiu.

Horia Nicolescu, expert în prevenirea incendiilor: "Problema este că protecția la incendiu are două aspecte: prevenirea și intervenția. În mod normal, trebuie să nu ajungi la intervenție. Trebuie să lucrăm pentru prevenire.

O prevenire bine făcută salvează circa 95% din cazurile de incendiu. Greșelile care se fac sau faptul că ajungem la un incendiu real, cu urmări catastrofice ca la Crevedia, este o lipsă de atenție, de educație a populației.

Între un cutremur și un incendiu diferența este fundamentală: la un cutremur nu pot preveni decât maxim 4-5%, la un incendiu pot preveni, circa 95%, aproape de 100%.

Eroarea la un cutremur nu i se poate aplica nimănui. La incendiu, în schimb, este eroarea umană."

"S-au încălcat niște reguli la Crevedia"

Horia Nicolescu, expert în prevenirea incendiilor: "La Crevedia, prevenirea nu a fost efectuată ca lumea. Aceste stații de GPL sunt peste tot în lume. Au reguli foarte stricte și oamenii le respectă. La noi aici stăm cel mai prost. IGSU recunoaște treaba asta: cu partea de formare, de educație, stăm foarte prost față de UE. Nu putem să punem în cârcă acest accident unei lipse de legi.

De ce nu am avut și înainte așa ceva? Aceste accidente se îngrămădesc în ultima perioadă. Acum relaxarea educației umane este atât de mare, iar promovarea pe posturi de răspundere care trebuie să fie model de comportament se face fără regulamente clare, ci pe pile.

E clar că s-au încălcat niște reguli și niște norme și acesta e rezultatul la Crevedia."

Cum se face prevenirea

Horia Nicolescu, expert în prevenirea incendiilor: "Se face un scenariu de securitate la incendiu. Se iau toate variantele posibile de incendiu, se ia varianta cea mai gravă și la aia se discută măsuri de protecție. În momentul în care s-a făcut această stație GPL trebuia să fie obligatoriu făcut un scenariu de securitate la incendiu, care să spună așa: ce se face în cazul în care sare în aer o cisternă, care e puterea suflului exploziei, temperatura și altele.

În funcție de efecte se găseau imediat măsurile corespunzătoare. Trebuia să mă pregătesc dinainte. Pompierii care veneau acolo să aibă costume termice, nu să se topească căștile lor. Asta e o glumă."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE