Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Patinoarul Flamaropol, focar de infecție. Echipele de hochei se înghesuie la Otopeni: ”Suntem amârâți”

Bucureștiul e de ani buni singura capitală europeană fără un patinoar olimpic. Echipele de hochei și patinaj din sudul țării se antrenează la Otopeni. Pe singurul patinoar din regiune e înghesuială mare, unele antrenamente se termină aproape de miezul nopții. Între timp, patinoarul Flamaropol e o ruină, în condițiile în care șantierul a fost finalizat în proporție de 26% și abandonat în septembrie 2019.

Au trecut aproape 5 ani de când șantierul patinoarului Mihai Flamaropol a fost abandonat, iar întreaga zonă arată acum ca o adevărată ghenă de gunoi, în centrul Capitalei. Găsim peturi aruncate, ambalaje de plastic sau resturi de la materialele de construcții. De asemenea, foarte multe dintre armăturile lăsate descoperite au ruginit, iar la subsolul patinoarului apa s-a infiltrat și s-a format o mică mlaștină.

VEZI GALERIA
5 imagini

Vechiul patinoar Flamaropol a fost demolat în 2016

Vechiul patinoar Mihai Flamaropol a fost demolat în 2016. Lucrările pentru noua clădire au început în 2017, dar s-au oprit din cauza neînțelegerilor dintre Primărie și constructori. Anul trecut conflictul a fost stins și Primăria caută acum alți constructori.

"Structura actuală ține. Dacă nu avem contestații o să semnăm, la începutul verii, contractul pentru o mică reproiectare și execuție. După aceea o să mai dureze cam un an și jumătate proiectul. Până când o să avem patinoarul", a spus primarul Nicușor Dan, pentru Euronews România.

Din cauza blocajului de la Flamaropol, Bucureștiul nu are un patinoar olimpic. Singura opțiune pentru echipele de hochei și patinaj este să se antreneze patinoarul din Otopeni. Acolo, programul de pe gheață este extrem de încărcat.

Ce spun jucătorii și antrenorii din București

Echipele de hochei feminin și masculin ale clubului Sportul Studențesc se antrenează de multe ori împreună, târziu, după ora 22:00.

"E foarte, foarte târziu. Vă dați seama ce oboseală se simte la elevi, ori la cei care se duc la serviciu a doua zi, la 6-7 dimineața. Mai devreme de 3 nu te ia somnul. Plus, nefiind în București, ești obligat să te rogi de un coleg să te aducă la antrenament. Nu toată lumea are mașină", spune Marian Ghiță, antrenor la Sportul Studențesc.

Alina Oprea joacă hochei din copilărie. Din pasiune pentru acest sport, vine seara la antrenament, după o zi de muncă: "Pot să zic că suntem primite destul de bine de băieți, deși lumea, când aude că faci hochei, rămâne un pic șocată. Legat de condiții, din păcate, e foarte greu. Trebuie să fim realiști, există partea asta care nu e deloc plăcută. Încercăm să facem tot posibilul, cu ce ne oferă Federația și clubul".

Ștefan Andrei Bogdan și colegii săi pierd peste două ore în trafic pentru a participa la antrenamentul din Otopeni: "Facem asta strict din pasiune. De multe ori venim și cu bani de acasă, ca să întreținem acest sport minunat. Echipamentul este foarte scump, toți băieții muncesc. Antrenorul nostru e un om deosebit, are un van. Îl pune la dispoziție de fiecare dată și vine mereu să ia pe toată lumea, pe cei care nu au permis sau care nu au cum să ajungă".

Sportul Studențesc se antrenează după ora 22:00, la final de program

Ioan Martin are 35 de ani de când pregătește jucători de hochei pe gheață. În prezent este managerul echipei masculine de la Sportul Studențesc. El spune că dispariția patinoarului Mihai Flamaropol a omorât acest sport în București:

"Sunt și aici vreo 100 de copii, dar acolo la Flamaropol erau 300 activi. Toată Balta Albă. Aici e greu și pentru părinți. Să îți aduci copilul, faci o oră dus, o oră întors, să mai stai și o oră pe aici. Să-ți rupi 3 ore e extraordinar de greu.

Normal e 1000 de lei ora de gheață. Nouă ne dă o oră jumate la 700 de lei. E extraordinar pentru noi, că suntem amârâți", a spus Ioan Martin, pentru Euronews.

Până când patinoarul Mihai Flamaropol va fi refăcut, sportivii din București vor putea profita de noul patinoar olimpic Berceni Arena. Este prima astfel de arenă construită în Capitală în ultimii 70 de ani și ar urma să fie inaugurată în cursul acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE