Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Cazul Simonei Halep, explicat de avocatul sportivei. De ce vorbește despre contaminare, nu despre dopaj

Au trecut câteva zile de când Simona Halep (31 de ani) a primit patru ani de suspendare din partea Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA). 

Avocatul Simonei Halep, Bogdan Stoica, a explicat pas cu pas, într-un interviu acordat în exclusivitate Euronews România, care au fost probele care au dus la această decizie și ce concentrația de Roxadustat a avut sportiva în corp la momentul analizelor.

”Nu poate fi vorba despre niciun caz de dopaj în sensul clasic al cuvântului în acest dosar. Nu este altceva decât un caz pur de contaminare cu un supliment alimentar. S-au vehiculat foarte multe date tehnice și cred că foarte greu de înțeles pentru un om obișnuit.

În decizie se scrie în esență că tribunalul acceptă și confirmă faptul că respectivul colagen, supliment alimentar care a fost contaminat cu Roxadustat, este sursa probei pozitive a Simonei din data de 29 august 2022.

În egală măsură însă ducând la limite niște calcule a experților ITIA, tribunalul a mai menționat Roxadustat și din altă sursă. Suplimentul respectiv nefiind suficient prin el însuși pentru a genera proba respectivă. Ca atare, noi nu am putut găsi această sursă și confirmă sancțiunea de patru ani.”, a declarat avocatul Simonei Halep.

Cât de mare era concentrația de Roxadustat pe care Simona Halep o avea în corp

”Au fost două probe analizate, evident recoltate în același timp, o probă A care a fost de 0,289 nanograme/mililitru și o probă B analizată mai târziu, de acelai laborator, din același eșantion, luată în același timp, care a relevat o concentrație de 0,529 nanograme/mililitru. Ca să înțelgem mai bine, dacă Simona ar fi luat o singură pastilă cu Roxadustat de 100 mg, concentrația care ar fi apărut pe această probă de urină ar fi fost de zece mii de ori mai mare. Proba de urină trebuie ajustată, în funcție de gravitatea probei, asta înseamnă concentrația urinei. Proba a fost luată imediat după un meci de trei seturi, într-o zi de vară și evident concentrația probei de urină era mult mai mare dacă ar fi fost luată într-o altă perioadă a zilei după o hidratare corespunzătoare sau în altă parte.

Ce înseamnă acest lucru? Că după ajustarea probei de urină pe care am făcut-o și pe care experții ITIA au acceptat-o, realitatea este că proba de urină reflecta o concentrație de Roxadustat de 0,186 nanograme/mililitru, care pe înțelesul tuturor ar fi cam de 13.000 de ori mai mică decât dacă Simona ar fi luat o singură dată, o singură pastilă cu Roxadustat. Asta ca să înțelegem puțin despre ce dimensiuni vorbim.

În măsură în care Simona ar fi recurs la asemenea metode, un tratament care să îi fi dat un minim beneficiu ar fi fost acela care l-au relevat alte cazuri în care se discuta practic contaminarea sau ingerarea de Roxadustat.

Cazul clasic este al unui atlet public care a luat o tabletă de Roxadustat la fiecare două zile, vreme de 19 zile, după ultima zi de ingerare făcea o probă de urină și nivelul concentrației era de 18.000 de nanograme/mililitru, care înseamnă în esență de aproape de 90.000 de ori mai mult decât concentrația găsită în proba Simonei.”, a mai spus Bogdan Stoica.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE