Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep: „Cred că interesul ITIA nu e orientat către aflarea adevărului”

Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep, a făcut declarații în exclusivitate la Euronews România.

Bogdan Stoica: „Cred că interesul ITIA nu e orientat primordial către aflarea adevărului. Cred că interesul ITIA este orientat în mod esențial către demonstrarea rolului lor în tenis, cred că acest lucru primează în raport de orice altă argumentație”.

„Altfel nu văd de ce, când un atlet de cea mai mare ținută, care după ani de zile de teste negative are un test pozitiv, cu o concentrație din care oricine poate să înțeleagă că nu poate fi vorba decât de o contaminare, refuză orice fel de discuție, refuză să scurteze procedura și să aplice o sancțiune pe care noi eram dispuși să o acceptăm”.

Avocatul lui Halep: „Cred că o sancțiune de șase luni era mai mult decât suficientă”

Bogdan Stoica: „Chiar și un an (n.r. de suspendare) cred că puteam să ne gândim la un moment dat. Dar, din istoricul cazurilor similare, cred că o sancțiune de șase luni, în condițiile date, era mai mult decât suficientă. Mai ales în condițiile în care atletul era dispus să accepte instant inclusiv declarații publice prin care să confirme acest lucru”.

Despre pașaportul biologic al Simonei Halep

Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep: „În primul rând, toate probele aflate în dosarul de pașaport biologic al Simonei – exclusiv probe de sânge - au fost întotdeauna negative. Nu există nicio excepție”.

Programul de pașaport biologic nu se bazează pe detectarea prin analizele de sânge a unor substanțe interzise în sistemul atletului, el se bazează pe monitorizarea a doi parametri din analizele de sânge ai atletului, care – atenție - această analiză se face la distanță, deci nu în laborator. Ai doi parametri, iar un modul electronic urmărește evoluția în timp ai acestor doi parametri și, în măsura în care cei doi parametri – hemoglobina și reticulocitele – ies din minimele și maximele sportivului respectiv, atestate istoric de acest pașaport biologic, un beculeț se aprinde și aceste două cifre, împreună cu întregul istoric al sportivului, sunt trimise spre o interpretare de către un expert - zice ITIA, pe bază anonimă”.

„Pe baza analizei făcute de primul expert și ulterior de ceilalți doi, s-a ajuns la concluzia că analiza de sânge a Simonei din 22 septembrie 2022, deci la aproape o lună de la US Open, ar avea niște probleme, dar – atenție, încă o dată – problemele nu sunt pentru că analiza de sânge ar fi detectat o substanță interzisă acolo, ci pentru că un expert în prima fază a considerat că ar putea fi ceva suspicios cu acei doi parametri. Repet, cei doi parametri - aproape identici, aș putea să spun identici – mai fuseseră prezenți în pașaportul Simonei de încă trei ori, dacă nu chiar de patru ori, și atunci niciodată nu fusese niciun fel de problemă”.

„La momentul când primul expert a considerat că proba ridică probleme reale, noi anunțasem deja ITIA că am descoperit sursa contaminării și le furnizasem deja toate documentele în acest sens”.

Avocat: „În pașaportul biologic nu se analizează prezența unei substanțe interzise în corp, ci se interpretează doi parametri: hemoglobina și reticulocitele”

Avocatul Simonei Halep: „În acest program al pașaportului biologic nu se analizează prezența unei substanțe interzise în corpul atletului, ci se interpretează doar acei doi parametri. Bineînțeles că interpretarea nu poate fi decât una subiectivă. Ei își spun opinia - să zicem - cu bună-credință sau cu mai puțină bună-credință, iar Tribunalul alege între opinia pe care au avut-o experții noștri, care a fost total împotriva celei a experților ITIA, sau opinia experților ITIA”.

„Din păcate pentru noi, jumătate din decizie este mai degrabă o pledoarie în favoarea experților ITIA în problema pașaportului biologic, în care resping pe bandă rulantă absolut toate argumentele noastre pentru care acești parametri - despre care repet: ei sunt în limitele pe care Simona le-a avut dintotdeauna, niciodată n-au ieșit din aceste limite - noi am explicat însă de ce fluctuează. La Simona, de exemplu, hemoglobina e firesc să varieze pentru că după data de 29 august nu s-a mai antrenat deloc. A suferit o intervenție chirurgicală în zona capului pe 11 septembrie și a primit instrucție clară repaus total, fără niciun fel de efort fizic trei luni. Evident, hemoglobina se schimbă. La fel, sângerările și prezența la altitudine, ele modifică de fiecare dată acești parametri”.

„Concluzia nu poate fi decât una - nu poate fi vorba de un caz de dopaj în sensul clasic, în acest dosar, nu este altceva decât un caz pur de contaminare cu un supliment alimentar. (...) Niște super-specialiști, cel puțin așa sunt văzuți în toată lumea, i-au recomandat să ia acest supliment”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE