Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Considerăm că a fost repetitiv și sofisticat doping-ul Simonei Halep". Pașii care au dus la pedeapsa drastică

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj. După un test efectuat pe 29 august 2022, la US Open, în corpul româncei s-a descoperit roxadustat. Anchetatorii au avut nevoie de aproape un an pentru a-și duce la capăt cercetările minuțioase. Au existat mai multe nereguli care, adunate, au dus la pedeapsa respectivă.

Neregulile care au dus la suspendarea primită de Simona Halep

În primul rând, judecătorii au ținut cont de faptul că, în două rânduri, Simona Halep nu a menționat, în formularele doping sau în interviul pe care l-a avut cu anchetatorii, despre suplimentul care ar fi conținut roxadustat în mici cantități. Trebuie precizat că sportivii sunt obligați să menționeze în formularele antidoping toate medicamentele sau orice substanță, chiar și cele legale și permise pe care le consumă. Iar în mod straniu, Simona Halep nu a declarat acest supliment, care era unul pe bază de colagen.

Următoarea neregulă care a dus la suspendarea de patru ani a fost că testele au relevat că, în afara acelui supliment, concentrația de roxadustat din acele eșantioane prelevate depășea între de 48 de ori și până la de 85 de ori cantitatea normală din organism. Așadar, investigatorii susțin că nu era suficient sau nu se putea ca, doar din acel supliment, cantitatea care era în organismul Simonei Halep să provină doar de acolo, ci și dintr-o a doua sursă, pe care Simona nu a declarat-o și nu a explicat-o.

Anchetatorii au făcut un test comparativ cu un voluntar, căruia i s-a dat același supliment luat de Halep

Mai mult, având în vedere că anchetatorii sunt scrupuloși și meticuloși, aceștia au făcut un test cu o persoană voluntară din Franța, care să aibă aceeași tipologie ca și Simona Halep, aceeași greutate, aceeași înălțime, aceeași conformație fizică. I s-a dat respectivul supliment și rezultatul respectiv a arătat, în eșantioanele de urină, o cantitate de roxadustat de 48 până la 85 de ori mai mică decât ce s-a găsit în cazul Simonei Halep, ceea ce, evident, a ridicat cele mai mari suspiciuni.

Aici, specialiștii au făcut legătura și cu acel pașaport biologic, care se întinde pe mai mulți ani de zile. Ei au luat în calcul lunile martie-octombrie din anul 2022. La un test prelevat în 22 septembrie 2022, deci la aproape o lună după ce ea fusese testată și depistată pozitiv la roxadustat în mostra de sânge, proba cu numărul 48, s-au găsit rezultate care au ridicat suspiciuni și astfel s-a evidențiat manipularea sângelui și a componentelor acestuia. Practic, pe scurt, a fost vorba despre dopaj sanguin, iar anchetatorii bănuiesc că țintele cele două, în care sângele Simonei Halep să fi fost îmbunătățit și să fi suferit modificări pentru o activitate fizică mai bună, ar fi fost exact două turne de Grand Slam, Wimbledon și US Open.

Așadar, deja există trei nereguli care, adunate, au dus la aceeași concluzie, care a condus la această suspendare de 4 ani. Anchetatorii au cerut 6 ani de suspendare, pentru că era vorba despre mai multe acuzații.

"Considerăm că a fost repetitiv și sofisticat doping-ul Simonei", au precizat cei trei judecători, care au hotărât să contopească toate aceste acuzații într-una singură și au decis această pedeapsă de suspendare, pe care Simona Halep o va contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Dar acolo s-ar putea menține pedeapsa de 4 ani. Aceasta ar putea fi și micșorată, probabil, cel mai mult până la 2 ani. Dar, cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri, ar putea fi chiar mărită. Deznodământul îl vom afla doar după judecata celor de la Tribunalul de la Lausanne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE