Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Subiectele și baremul la Limba română la Evaluarea Națională 2023

Proba la Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2023 a avut loc luni. Peste 160 de mii de elevi au fost înscriși la examenul care, anul acesta, va avea o miză mai importantă pentru admiterea la liceu: media de admitere va fi calculată doar în baza rezultatului de la examen, fără mediile din gimnaziu.

Subiectele și baremul la Limba română la Evaluarea Națională 2023

19/06/2023 , 15:38

7.000 de elevi au lipsit de la probă

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, s-au prezentat 154.600 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși, rezultând o rată de participare de 95,63%. 7.052 de absolvenți au absentat de la această probă.

S-au înregistrat două eliminări din cauza unor tentative de fraudă, lucrările elevilor aflați în această situație fiind notate cu 1 (unu).

19/06/2023 , 10:22

Subiectele la Limba română la Evaluarea Națională 2023

La Subiectul I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment de text din opera ”Limir Împărat” a lui Ioan Slavici și a unui fragment din textul ”Deșertul pentru totdeauna”, de Octavian Paler.

La subiectul al II-lea, elevii au primit cerința să scrie o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să caracterize personajul Lia din fragmentul de text primit la Subiectul I.

10% dintre elevii de clasa a 8-a nu s-au înscris la Evaluarea Națională 2023

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a 8-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului. Este o diferență de peste 15.500 de elevi între numărul de elevi înscriși la începutul anului școlar în clasa a 8-a și numărul celor care s-au înscris la examene. Asta înseamnă că 10% dintre elevii de clasa a 8-a nu s-au înscris la Evaluarea Națională 2023.

La simularea Evaluării Naționale, din luna martie, au fost prezenți 164.009 elevi, cu peste 2.500 de elevi mai mulți decât au ajuns să fie înscriși la examenul propriu-zis.

De anul acesta, media obținută de elevi la Evaluarea Națională 2023 va avea pondere 100% în calcularea mediei de admitere la liceu.

Două ore pentru rezolvarea subiectelor la Evaluarea Națională

Proba la Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2023 va începe la ora 9:00, iar elevilor li se va permite accesul în sala de examen în intervalul 8:00-8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. 

Elevii vor avea la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor primite la Limba română în cadrul Evaluării Naționale 2023. Pe foaia de examen, aceștia vor putea folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

Model de subiect pentru Evaluarea Națională 2023 la Limba română

Subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 vor fi structurate astfel încât itemii să măsoare gradul de formare/dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen, precizează Ministerul Educației.

Subiectul I valoarează 70 de puncte și cuprinde itemi obiectivi și semiobiectivi, de tip întrebare structurată, care vizează: A - preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale; B - preponderent, evaluarea competentei lingvistice.

Subiectul II valorează 20 de puncte și constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar (metatext) sau scrierea creativă.

Se vor acorda 10 puncte din oficiu.

Ce subiecte s-au dat anul trecut la Evaluarea Națională

Sfaturi pentru rezolvarea subiectelor la Limba română de la Evaluarea Națională 2023

Ministerul Educației a elaborat un ghid pentru elevii care susțin examenele. Ghidul cuprinde și sfaturi care să-i ajute pe candidați în ziua probei:

  • Citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, toate subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.
  • Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează-te să înţelegi cerinţa fiecăruia. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
  • Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.
  • În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
  • Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări.

Cum se corectează un răspuns greșit

În cazul unei greșeli făcute pe foaia de examen, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2023 sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

Lista obiectelor interzise în cadrul Evaluării Naționale 2023

În sala de examen, elevilor nu li se va permite accesul cu:

  • manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare;
  • ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (acestea se vor depozita în sala stabilită de comisia de examen).

Nerespectarea acestor reguli duce la eliminarea elevului din examen și notarea lucrării cu 1 a lucrării.

Calendarul Evaluării Naționale 2023. Când se afișează rezultatele

Potrivit calendarului Evaluării Naționale 2023, proba la Matematică va avea loc miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie.

Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE