Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mulți bani pentru profesorii corectori și supraveghetori la Bacalaureat sau la Evaluarea Națională

Profesorii care aleg să fie supraveghetori sau să corecteze lucrările elevilor la Bacalaureat sau Evaluarea Națională ar putea primi o majorare cu până la 25 la sută pentru acest lucru, au precizat surse pentru Euronews România.

Față de nivelul stabilit prin ordin de ministru în urmă cu o lună, nivelul actual modificat tot prin ordin de ministru este cu 20-25% mai mare, în funcție de rolul pe care îl are cadrul didactic.

Un profesor asistent la Evaluarea Națională ar putea lua 145 de lei pe zi, în timp ce anul trecut i-au revenit 110 lei pe zi, iar în precedentul ordin de ministru suma era de 118 lei. Un profesor supraveghetor la Bacalaureat 2023 ia 157 de lei pe zi, față de 128, cât era până acum, sau față de 120, cât primea anul trecut.

Pentru o lucrare corectată, un profesor evaluator va primi 15 lei, în loc de 11 cât era, la Evaluarea Națională și 18 lei, în loc de 15 la Bacalaureat, dacă proiectul de ordin va fi aprobat.

”În fiecare an există o indexare a acestor sume care este în concordanță cu evoluțiile economice. În acest an am realizat o creștere luând în calcul disponibilitățile financiare pe care Ministerul le care. Consider că acest lucru poate fi încă un element prin care să ne asigurăm că la examenele naționale avem tot personalul de care am nevoie pentru ca lucrurile să se desfășoare normal”, a declarat Ligia Deca, desemnată pentru funcția de ministrul al Educației în Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

De asemenea, probele orale ale examenului de Bacalaureat vor fi echivalate cu mediile obținute în liceu de candidații din 2023. Însă, Ministerul Educației a transmis că elevii care se află în imposibilitatea de a face acest lucru vor susține competențele în perioada 14-23 iunie.

Mediile elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a pot fi încheiate până la finalul acestei săptămâni, potrivit unui ordin de ministru care a modificat calendarul anului școlar 2022-2023, publicat luni în Monitorul Oficial.

Înscrierile la BAC 2023 și la Evaluarea Națională 2023 se prelungesc până la data de 16 iunie, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, duminică, după ședința de Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE