Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul nu renunță la cota unică de impozitare. Boloș: ”Nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite”

Marcel Boloș, desemnat pentru a fi ministru de Finanțe în Guvernul Ciolacu, a declarat, miercuri, că noul Guvern nu are de gând să renunțe la cota unică de impozitare și că ”nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite”. De asemenea, liberalul care a condus Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene (MIPE) până la realizarea rotativei guvernamentale a avertizat că Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a diminua deficitul bugetar, în caz contrar Comisia Europeană poate declanșa procedura de deficit excesiv, ceea ce ar putea duce la suspendarea fondurilor europene.

În cadrul audierilor din Comisia de Buget - Finanțe, Marcel Boloș a afirmat că ”primul mare obiectiv” pe care și l-a fixat pentru domeniul finanțelor publice este legat de ”predictibilitatea sistemului fiscal”.

”Din acest punct de vedere, aşa cum s-a anunţat şi la nivelul coaliţiei de guvernare, nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite, ca să eliminăm aceste întrebări care pot să apară pe parcurs. Desigur, orice modificare care se aduce sistemului fiscal şi mai ales în ceea ce priveşte politica de venituri fiscale ale statului trebuie anunţată din timp, fiindcă România are la nivelul Uniunii Europene un avantaj extraordinar pe care şi l-a câştigat, acela de a avea un sistem fiscal atractiv pentru investitori.

Acest lucru e demonstrat şi în volumul de investiţii străine directe pe care România l-a avut atât în perioada anului 2022, cât şi în anul 2023 - şi de aceea predictibilitatea pentru sistemul fiscal este o componentă importantă, alături de utilizarea eficientă a facilităţilor şi deductibilităţilor fiscale. Subliniez acest lucru din punctul de vedere a ceea ce s-a anunţat inclusiv ca obiective la nivelul coaliţiei de guvernare", a menţionat Marcel Boloş, în timpul audierilor.

Marcel Boloş a fost avizat pozitiv cu 30 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi 3 "abţineri" de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

Liberalul care a condus Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene (MIPE) în Guvernul condus de Nicolae Ciucă a explicat că este necesară realizarea unei analize deoarece România are ”un sistem de facilități fiscale extrem de consistent”.

”Este evaluat la un impact de 40 de miliarde de lei anual. Asupra acestui subiect ne vom apleca cu mare atenție. Trebuie să utilizăm eficient sistemul de facilități fiscale și de deductibilități fiscale. E o măsură care trebuie să vină odată cu rectificarea bugetară și mai ales să fie discutată de coaliția de guvernare”, a spus Marcel Boloș.

România riscă suspendarea banilor europeni pentru deficit excesiv

”Ipotezele de elaborare a bugetului în anul 2022 s-au schimbat. Avem o încetinire a ratei inflației, cum a anunțat domnul premier desemnat, cu 8% din PIB țintă până la sfârșitul acestui an, care era de așteptat să producă această încetinire a încasărilor la buget.

Noi să venim cu un plan care să îndrepte aceste evoluții ale ritmului încasărilor. Avem un angajament față de UE de 4,4% din PIB. Această revizuire a sistemului de facilități fiscale trebuie realizată pentru a asigura inclusiv sursa de finanțare pentru salariile profesorilor”, a mai precizat Boloș.

Ministrul desemnat al Finanțelor a subliniat că ”trebuie să rezolvăm această țintă de deficit bugetar”.

”În caz contrar, Comisia Europeană împotriva procedurii de deficit excesiv poate să ia măsuri, inclusiv cele de suspendare a fondurilor europene, ceea ce ar reprezenta pentru țara noastră un risc extrem de mare.

Riscul devine realitate în momentul în care se încheie anul bugetar. Înseamnă sfârșitul lunii decembrie”, a explicat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE