Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Baremul și rezolvarea subiectelor la Limba română la Evaluarea Națională 2023. Cum vor fi punctate răspunsurile

Profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” a rezolvat în direct subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023.

Ministerul Educației a publicat pe site și baremul de corectare pentru prima probă a examenelor.

Baremul de corectare la Limba română la Evaluarea Națională 2023

Profesoară de limba română, despre subiectele la Limba română

”La Subiectul I trebuiau rezolvate niște cerințe care nu verificau doar cunoștințele, ci și atenția elevului. La primul punct am văzut că au fost două cuvinte din câmpul lexical al fructelor, era imposibil să nu găsească în text două cuvinte din acest câmp lexical. Subiectele 1,2,3 și 4, toate urmăresc textul. Dacă citeai cu atenție era imposibil să nu răspunzi la aceste întrebări.

La exercițiul 5 este cu varianta Adevărat/Fals și aici ține foarte mult de atenția elevului. La subiectul 6 - să transcrie două figuri de stil, nu era o problemă dificilă.

La punctul 7 au avut un element de conținut comun între cele două texte. Nu era greu nici acesta.

La 8 se cerea un text de tip argumentativ, nu chiar ca la cei de liceu, să își exprime opinia cu privire la importanța respectării regulilor și cu motivarea răspunsului 50-100 de cuvinte. Trebuiau să fie atenți la cerința de respectare a limitei de număr de cuvinte, valorificând textul al doilea, și atenție la numărul textului, dacă ți-a cerut din textul doi, trebuiau scoase doar de acolo.

În esență ar trebui să se descurce orice elev pentru că această caracterizare de personaj se face încă din clasa a V, se discută apoi în toți ceilalți ani. Uneori apar probleme în identificarea metodelor de caracterizare și în numirea trăsăturilor mai ales când trebuie deduse.

La subiectul 1 li s-a cerut să precizeze cuvintele cu hiat, nu cred că era mare dificultate dacă știai regula, la derivate era test grilă și trebuia alesă varianta. Mulți încurcă derivarea cu compunerea, dar dacă se uitau cu atenție nu era greu să aleagă varianta corectă.

La subiectul 5 trebuiau scoase niște substantive și să precizeze cazul, aici mai există dificultăți la identificarea cazului nominativ și a cazului acuzativ din pricina intrebărilor, cum ar fi CE?

La punctul 6 au avut să menționeze imperativul negativ persoana a II-a singular, care întotdeauna coincide cu infinitivul.

E mai ușor să caracterizezi un personaj dintr-o operă cunoscută, pentru că la clasă se comentează, de obicei se practică o așa numită o lectură activă, era mult mai simplu să faci o caracterizare când textul e cunoscut. ”, a spus profesoara Ecaterina Stanca.

Subiectele la Limba română la Evaluarea Națională 2023

La Subiectul I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment de text din opera ”Limir Împărat” a lui Ioan Slavici și a unui fragment din textul ”Deșertul pentru totdeauna”, de Octavian Paler.

La subiectul al II-lea, elevii au primit cerința să scrie o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să caracterize personajul Lia din fragmentul de text primit la Subiectul I.

Absolvenții claselor a VIII-a au susținut, luni, prima probă a Evaluării Naționale 2023. Examenele continuă miercuri, cu Evaluarea Națională 2023 la Matematică. Joi are loc proba la Limba maternă.

Primele rezultate se vor afișa pe 28 iunie, iar contestațiile se pot depune pe 28 și 29 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE